2016. nov 22.

Ajándék a 17. századból

írta: Savaria MHV Múzeum
Ajándék a 17. századból

Kőszeg címeres kályhacsempe Szombathelyről

koszeg_1670_c.jpgA régészeti gyűjtemény gyarapodásának ritkább, de nagyon örömteli módja az, amikor ajándékba kapunk régészeti korú tárgyakat. Idén nyáron, Szombathely északi részén egy magánház telkén terepet rendeztek, melynek során kerámiatárgyak: fazekak, lábasok, pipák és kályhacsempék töredékei kerültek elő. A leleteket Udvardi Gergely 3. osztályos tanuló ajándékozta a Savaria Múzeumnak.

A kerámiatöredékek között római kori díszkerámia darabjait és egyszerűbb szürke fazéktöredékeket is találtunk, többségük azonban késő középkori volt. A tárgyak közül a kályhacsempék datálhatóak pontosabban; az egyik zöld mázas darab egy madár kiterjesztett szárnyának részletét ábrázolja, amelyben az avatott szem rögtön felfedezi az 1670-es évszámmal ellátott, jellegzetes kőszegi kályhacsempét.

koszeg_1670_kamon_a.jpgSzombathely északi részén, a várost hajdan észak-déli irányban átszelő Borostyánkő út és az ennek nyomát követő középkori útvonal mentén nem váratlan sem a római kor, sem a késő középkor hagyatékának előkerülése, azonban a múzeumnak ajándékozott leletek szélesítik ismereteinket városunk topográfiájáról és kereskedelmi kapcsolatairól. Köszönjük!

Pap Ildikó Katalin, régész

Szólj hozzá

régészet kályhacsempe