2019. ápr 29.

Királynéi korty

írta: Savaria MHV Múzeum
Királynéi korty

Erzsébet királyné pohara a Smidt Múzeumban

165 évvel ezelőtt, 1854. április 24-én kötött házasságot I. Ferenc József osztrák császár és magyar király Wittelsbach Erzsébettel, aki ettől a naptól lett Magyarország királynéja.

A népszerű „Sisi” többször is járt Magyarországon. Egyik ilyen látogatása emlékét őrzi egy, a Smidt Múzeum gyűjteményének részét képező pohár, amelyből a királyné egy szarvas vadászat után sert ivott.

erzsebet_kiralyne_pohara.jpg

Az ivóedény színtelen fúvott üvegből készült, kúpos, üreges talpa csiszolt, körbefutó pontsorral és vonallal díszített. Szár nélkül gömbtaggal csatlakozik az alul lekerekített és legyezőszerűen fazettált tölcséres kehelyhez. Szájpereme alatt csiszolt kettős vonal által határolt pontsor fut körbe. Testén indák által keretelt kurzív betűs felirat bizonyítja, hogy hol használta Sisi a poharat: „Szarvas hajsza után szomját oltó / a királyné Erzsébet / nálam sert e pohárral ivott / Budapest sugárút 133 / 1876. december 5-én”.

Domborított ezüst talpazata is díszes: alsó és felső pereme levél- és gyöngysorral díszített. Közöttük poncolt alapon akantuszinda fut körbe, melyből két öntött természethű kutyafej, valamint egy-egy ló és szarvas feje nyúlik ki a térbe. Az állatalakok ábrázolása nem véletlen, allegorikusan visszautalnak Erzsébet királyné szarvasvadászatára.

A belül aranyozott fedél pereme hasonlóképp levél- és gyöngysorral díszített, mezejében nagyobb domborított levélkoszorú. Fogójának gombja a Szent Korona kissé sematikus és pontatlan ábrázolása, ami arra utal, hogy az ötvös mester nem ismerte jól Magyarország jelképét.

A poharat a rajta található jelzés alapján a bécsi JCK mester készíthette.

dr. Hollerné Mecséri Annamária
történész, intézményvezető
Smidt Múzeum

Szólj hozzá