2019. máj 06.

Anya és lánya egy 160 éves(!) fotón

írta: Savaria MHV Múzeum
Anya és lánya egy 160 éves(!) fotón

Színezett sztereo dagerrotípia a Smidt Múzeum gyűjteményéből

A dagerrotípia egy korai, a 19. század közepén ismert és alkalmazott fényképészeti eljárás: egy ezüstözött rézlemezre készített fénykép, amely már a készítésekor pozitív képet mutat. Mivel a készítéséhez nem használtak negatívot, így nem volt sokszorosítható, ezért gyakorlatilag minden egyes dagerrotípia fotó egyedi dokumentum. A képet különféle módszerrel színezhették is, az elkészült tárgyat különféle, keretszerű installációkba helyezték.

A szakirodalom mintegy ezer megmaradt dagerrotípiáról tud Magyarországon. A Smidt Múzeum gyűjteményében nyolc, a fényképezés hőskorából származó dagerrotípia található. Többségükben magyar fotográfusok műhelyeiben készültek, mint ahogy az a készítők, az ábrázolt személyek kiléte, viselete, valamint az installációk alapján megállapítható.

Az egyik egy sztereo dagerrotípia: két, egymás után készített kép, „amelyek között csak minimális eltérés figyelhető meg. Ráadásul a képek készítője, készítési helye és a szereplői is ismertek. A dagerrotípiát egy Strezek nevű bécsi fotós készítette fényirdájában, Leopoldstadtban. A képek Boronkay Lajosné Czékus Máriát és leányát, Boronkay Kamillát ábrázolják.

sztereo_dagerrotipia.jpg

Boronkay Lajos (1810-1863) politikus, Hont vármegye főjegyzője, majd 1848-ban Kossuth kormánybiztosa. A szabadságharc után egy ideig raboskodott, majd 1861-ben az ipolysági választókerületből bekerült az országgyűlésbe. Felesége Czékus Mária, nemes, a Pesti Szegény Gyermekkórház egyesületi tagja, akivel a tésai Foglár-kastélyban éltek. Egyetlen lányuk, Kamilla 1846-ban született.

Az anyát és lányát ábrázoló képpár az 1850-es években készült.

A sztereo dagerrotípiát egy bőrrel borított fa tokba helyezték, amelybe sztereo nézőt is beépítettek. Ennek borítóbőrébe benyomva kaptak helyet a készítőre vonatkozó adatok. Fedőüvege alatt nyomott mintás aranyozott 12 papír paszpartu díszíti. Hátulról egy barna papír hátlap fogja a lemezt az üveghez, elölről ráhajolva arra.

A különleges sztereo dagerrotípiát Sor Zita papír- és fotórestaurátor 2017-ben restaurálta.

 

dr. Hollerné Mecséri Annamária
történész-muzeológus
Smidt Múzeum

Fotó: Sor Zita

Szólj hozzá