2019. máj 21.

Kecses kis ragadozó: a kabasólyom

írta: Savaria MHV Múzeum
Kecses kis ragadozó: a kabasólyom

A Vasvármegyei Kultur-Egyesület 1908-ban alapított állattárának bemutatkozó "őskiállításában" – a gyűjteményalapító, egyben annak első őre, Chernel István által megálmodott és berendezett vitrinekben – Vas megye madárvilágával ismerkedhettek az érdeklődők. A madarak jelentős része a kurátor saját gyűjtéséből származott, azonban elképzelései megvalósítása érdekében támaszkodott Molnár Lajos molnaszecsődi ornitológus (madártannal foglalkozó kutató) és preparátor gyűjtéseire és munkájára is. A tőle 1908-ban megvásárolt tizenhét madárpreparátum egyike az 1907-ben Molnaszecsődön gyűjtött és általa montírozott kistermetű ragadozómadár, a Hónap Műtárgya sorozatban bemutatott kabasólyom (Falco subbuteo).

190520_kabasolyom.jpg

Az Eurázsia nagy részén honos sólyom Magyarországon sík- és hegyvidéki erdőkben, ligetekben elterjedt fészkelő. Egyre gyakrabban a lakott területek parkjaiban, idős fasoraiban is költ. Saját fészket nem épít, dolmányos varjú és más varjúfélék fészkét foglalja el, amelyhez azután éveken át ragaszkodik. Jellemzően 2-4 fiókát nevel. A kecses kis ragadozó a levegőben vadászó életmódhoz alkalmazkodott, elsősorban repülő rovarokat (szitakötőt, sáskát, szöcskét, bogarakat) és kisebb madarakat, ritkán denevéreket is zsákmányol. Vonuló madár. A táplálékban szegény időszakot – október és április között – afrikai telelőterületén tölti.

Hazai és világállománya is stabilnak tűnik, de táplálékállatainak csökkenése folytán veszélyeztetettsége folyamatosan növekszik. Hazánkban a kabasólyom védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Dankovics Róbert
muzeológus

Szólj hozzá