2020. már 31.

Törékeny szépség

írta: Savaria MHV Múzeum
Törékeny szépség

Római kori díszített üvegpalack a Kr. u. 2. századból

A gömb alakú palack 2006-ban került elő a Művészeti Gimnázium területén folytatott régészeti feltárás során, ahol Savaria északi temetőjének egy részlete került napvilágra. A feltárt 110 római kori sírból Savaria polgárainak, azaz Magyarország első városi jogú települése lakóinak földi maradványai és a velük eltemetett tárgyi mellékletek kerültek elő. A feltáráson tett megfigyelések és a sírok gazdag leletanyaga betekintést nyújt a Kr. u. 1-2. század temetkezési szokásaiba.

dscn2749.jpg
A túlnyomórészt hamvasztásos temetkezések sírgödreibe a temetési szertartás során a hamvakat tároló urna mellé edényeket, korsókat, tálakat, tányérokat, bögréket, palackokat és poharakat helyeztek. Ritkábban a halott személyes tárgyait is a sírba tették, de búcsúajándékot is hagyhattak a hozzátartozók. A szombathelyi sírokból előkerült leletanyag rendkívül gazdag: játékok (csont dobókockák, játékkorongok), ékszerek (borostyánból készült gyűrűk és gyöngyök, fülbevalók, gyűrűk, gemmák, karperecek), viseleti tárgyak (bronz fibulák, díszített csont hajtűk), ezüstözött bronztükrök, vaskések, terrakotta mécsesek és bronzpénzek. Az edények között drága importáru is megtalálható, például vékony falú kerámia és terra sigillata edények, de jellemző az üvegedények nagy száma és formai változatossága is.
A Paragvári utcai temetőrészletből előkerült leletek között kiemelkedik egy gömb alakú üvegpalack. A palack nyaka még a temetést megelőzően, használat közben letörött, ilyen állapotban helyezték a téglák által határolt sírüregbe. Az átlátszó üvegpalack testén vízi növényeket és madarakat ábrázoló, rátett díszek figyelhetők meg. A díszítések között megfigyelhető mind a száldíszítés, amivel a növények szárait alakították ki, mind a ráhelyezett, és recés felülettel lelapított díszítés, ami a madarakat és a növények leveleit alkotja. A ritka, különleges készítési technikájú üvegpalack ritkaság Pannoniában és a nyugati tartományokban. Ezt a technikát a kiváló szíriai üvegművesség alkalmazta, ezért valószínűleg az üvegpalackot Syria tartományból importálták, vagy onnan származott a gazdája, akinek végül a sírjába került a nagy becsben tartott tárgy.

dr. Kiss Péter
régész
Savaria Múzeum

Szólj hozzá