2022. máj 11.

A szépség jegyében

írta: Savaria MHV Múzeum
A szépség jegyében

Schrammel Imre: Japán lány, 2001

Schrammel Imre Japán lány című porcelán alkotása olyan, mintha egy tavaszi cseresznyevirágzást idéző haiku versből lépett volna ki. Arca, viselete, testtartása mind a Távol-Kelet világát idézi. Az ifjú megjelenésű nőalakot finom nőiesség, báj jellemzi. Könnyed, tiszta és légies megfogalmazás, ami tökéletesen passzol a porcelán nemes anyagához, amiből készült. A magas, karcsú test hatszögű, szerkesztett, geometrizáló díszítésű talapzaton áll, ám mégsem statikus: a kissé csavarodó mozdulat mozgás érzetét kelti, ami a kimonó plasztikus megformálásával még inkább hangsúlyozott. A figura festése bravúrosan részletgazdag, színvilágának köszönhetően mégis visszafogott eleganciát áraszt, a tűzi aranyozás ellenére is. Az orientalizáló, terülő, florális díszítésben fehér alapon a kobaltkék szín dominál, amelyet a narancsos vörös és az arany egészít ki, harmóniát alkotva. Az arc – Schrammel figuráihoz hűen jelzésszerűen megjelenített, világító fehér, szinte maszk jellegű. A szem és a száj halványan, egy színnel jelölt, ám tökéletes arckifejezést kölcsönöz a figurának. A hajkorona a fejdísszel pontos megjelenítése a japán viselet kultúrának, akárcsak a sajátos női ruházat, a kimonó is.

s_i_japan_lany_v.jpg

A hófehér, kicsi kezek vörös lótuszvirágot nyújtanak felénk, alázatos adakozó mozdulattal, a keleti ember habitusának megfelelően. Mind a testtartás, mind a virág vörös színe ezen gesztus kiemelésére és egyben a mondanivalóra irányítja figyelmünket, miközben a harmónia, béke és nyugalom hangulatát közvetíti felénk a szobor: A lótuszvirág a keleti kultúrákban általános értelemben az újjászületés szimbóluma, piros színben pompázva pedig  a szív, a szeretet megjelenítéseként értelmezhető. Ezen olvasatban a japán lány a szívét, szerelmét kínálja, ajándékozza ezzel a gesztussal.

s_i_japan_lany.jpg

A műalkotást szemlélő, befogadó emberben Kelet és Nyugat világa, a hagyomány és a modernség épp úgy találkozik, ahogy az alkotásban a művészi tervezés és kivitelezés tudása is: hiszen Schrammel Imre – mint minden herendi, alakos figuráját, ezt is maga tervezte, a manufaktúra porcelánfestői pedig művészi színvonalon megfestették, hogy tökéletes végeredmény születhessen a szépség jegyében.  

 

Bihari-Bakodi Szilvia
restaurátor
Szombathelyi Képtár

Szólj hozzá