múzeumi mozaik

a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum blogja

2020. máj 26.

Virágpompa 1923-ból

írta: Savaria MHV Múzeum
Virágpompa 1923-ból

Bókoló lednekfürt herbáriumi lapja

A Savaria Múzeum ’Aranykor – Parkok és természetvédelem a dualizmus korában’ című időszaki kiállítását a szombathelyi kertekben és parkokban nevelt ritka dísznövények szárított-préselt példányai vezetik be. Ezek a XX. század első harmadából, dr. Gáyer Gyula (1883 Celldömölk – 1932 Szombathely) törvényszéki bíró, botanikus, a Vasvármegyei Múzeum Természetrajzi Tárának egykori vezetője Herbarium Hortense / Kerti növények gyűjteményéből valók. Hozzájuk kapcsolható a gyűjtemény 392. lapján látható növény, amelynek különböző magyar nevei vannak, mint bókoló bokorhere, bókoló lednekfürt, kései bokorhere, kései lednekfürt ( Lespedeza formosa Koehne ’Fasciata’; ma érvényes tudományos nevén: Lespedeza thunbergii ...

Tovább Szólj hozzá

2020. máj 25.

Hattyúfióka a Vasi Skanzenben

írta: Savaria MHV Múzeum
Hattyúfióka a Vasi Skanzenben

Sikeresen költött a bütykös hattyúpár a Csónakázó-tavon

 

A bütykös hattyú (Cygnus olor ) a récefélék családjába tartozó faj, a világ egyik legnagyobb röpképes madara. A kifejlett madarak tollazata hófehér, csőrük élénk narancssárga, felette fekete bütyök van, amely a gúnár esetében nagyobb. A fiatalok színe szürkésbarna, a fiókák szürkék. A gúnárok nagyobbak a tojóknál.

A faj 19. század végén kipusztult természetes hazai élőhelyeiről. Az 1970-es évektől kezdve fészkel újra Magyarországon, és azóta folyamatosan terjeszkedik. Először a Dunántúl számára alkalmas vízfelületeit foglalta el, így a Fertő tavat, majd később a Balatont és a Szigetközt. Ezután fokozatosan terjeszkedni kezdett a Duna–Tisza közén, majd a Tiszántúlon. A hazai fészkelőállomány a felmérések ...

Tovább Szólj hozzá

2020. máj 22.

Cserkészbot 1933-ból

írta: Savaria MHV Múzeum
Cserkészbot 1933-ból

A gödöllői Cserkész Világdzsembori emlékére

„A cserkészet alapvető célja, hogy támogassa a fiatalokat testi, lelki, társadalmi és szellemi képességeik teljes kifejlesztésében mind egyénként, mind felelős állampolgárként és helyi, nemzeti és nemzetközi közösségeik tagjaiként.” - Lord Robert Stephenson Smyth Baden-Powell (a cserkészet „atyja”)
A 20. század elején indult meg a cserkészmozgalom, mely az egyik legnagyobb ifjúsági mozgalommá nőtte ki magát. Elképesztően gyorsan terjedt az egész világon. 1920-ban Londonban megszervezték az első Cserkész Világtalálkozót, Világdzsemborit (jamboree), ezt követte a koppenhágai 1924-ben, majd 1929-ben ismét Angliában szervezték.
Magyarországon is hamar nagy népszerűségnek örvendett (és örvend mind a mai napig). Nem véletlen, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

2020. máj 19.

"Tempus fugit"

írta: Savaria MHV Múzeum
"Tempus fugit"

A híres szállóige, mely gyakran olvasható órákon, a latin irodalom aranykorának, a Kr. u. 1. századnak egyik legnagyobb költőjétől, Vergiliustól származik. Az idézetet a Georgica (A földművelés) III. könyvében pontosan így olvashatjuk „ fugit irreparabile tempus” - „Ám tovaszáll az idő, tovaszáll és fut szakadatlan” (ford. Lakatos István). Vergilius 33 éves volt, amikor írni kezdte a Georgicá t és hét esztendőt áldozott életéből a költeményre. A Georgica tanköltemény, mely a földművelésre, a szőlő hasznosítására, az állattenyésztésre, a méhészkedésre tanít. A mű a sztoicizmus derűjét közvetíti, a sztoikusok a természetes élet lényegét abban látták, hogy a bölcs ember alkalmazkodik a világegyetem örök ...

Tovább Szólj hozzá

2020. máj 16.

Csontvázas férfisír az Iseumból

írta: Savaria MHV Múzeum
Csontvázas férfisír az Iseumból

2007 nyarán egy késő római férfisír látott napvilágot a szombathelyi Isis-szentély ásatásán.
Ebben az évben a korábbiakhoz képest óriási felületek kutatására nyílt lehetőségünk. A szentély észak-nyugati sarkában nyitott 39. számú szelvényünk az Iseum eddig még nem kutatott területének teljes feltárását tette lehetővé.
A feltárás során kirajzolódott az Iseum nyugati cellasora és a templom nyugati zárófala. Bebizonyosodott, hogy ehhez a falhoz - ahogyan azt már máshol is megfigyelhettük - kívülről hozzáépített helységek sora csatlakozott. A szentély együttes nyugati sarkához egykor masszív kőfalakkal határolt terrazzópadlós helységet építettek hozzá, amelynek dongaboltozatos mennyezetét falfestményekkel díszítették. ...

Tovább Szólj hozzá

2020. máj 13.

Bogarak a befőttesüvegben II.

írta: Savaria MHV Múzeum
Bogarak a befőttesüvegben II.

A nyár napjai gyorsan teltek. Múzeum, kirándulások, nyaralás, kerti munka… A kezdeti lelkesedés, hogy mikor jelenik meg az első bogaram, kissé alább hagyott. Hetente ha rápillantottam az üvegekre. Az már korábban kiderült, hogy néhány üvegben orrszarvú bogár fog kifejlődni, mert a lárva a bábbölcsőt az üveg fala mellé készítette, és ebben látható volt a báb (7. ábra). Sőt, azt is biztosra vettük, hogy a hazánkban is honos orrszarvú bogár Iránban élő alfaja, az Oryctes nasicornis hindenburgi fog kikelni a bábból, mert imágót is sikerült kibányásznunk a korhadó fatörzsből (8. ábra).

iran_7.jpg

7. ábra. Orrszarvú bogár (Oryctes nasicornis) bábja (Fénykép: Csóka György)

iran_8.jpg

8. ábra. A korhadó fából kibányászott, frissel kelt ...

Tovább Szólj hozzá

2020. máj 07.

Bogarak a befőttesüvegben

írta: Savaria MHV Múzeum
Bogarak a befőttesüvegben

Mielőtt bárki bármi furára gondolna, megnyugtatom, nálunk sincsenek a spájzban bogarak a befőttesüvegekben. Csak a garázsban vannak, és ott is ritkán.
2010-ben újra Iránban jártam rovarokat gyűjteni. Ha képzeletben négy részre osztjuk az országot, a jobb alsó negyedet leszámítva szinte mindenfelé megfordultunk, a Perzsa-öböltől a nagy sivatagokon át az Iránra oly jellemző magashegységekig.
Iránról jobbára kopár kősivatagok jutnak az eszünkbe, ezért én is meglepődtem, amikor gyűjtőtársaim zöldellő erdőségekről beszéltek a Kaszpi-tenger partján, a Lúdas Matyi meséjébe illő faóriásokkal. Az erdők az északról érkező nedves légtömegeknek köszönhetően alakultak ki egy keskeny sávban a tengerpart mentén.
Iráni expedíciónk ...

Tovább Szólj hozzá

2020. máj 04.

20 éve történt: Májusfa-állítás Nardán

írta: Savaria MHV Múzeum
20 éve történt: Májusfa-állítás Nardán

A májusfáról a Magyar Néprajzi Lexikon többek között ezt írja:
„a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke (→ zöld ág). A májusi-pünkösdi ünnepkör történelmi kapcsolatai következtében egyaránt tükrözi a természet ciklikus változásaihoz fűződő mágikus-praktikus elképzeléseket és a naptári év egyházi, vallási mozzanatait. A kereszténység előtti tavasz-szimbólum középkori vallásos magyarázatai pl. Fülöp apostol szerencsés megmenekülését, majd a keresztfán szenvedett vértanúságát, mások Jakab apostol vértanúságát említik a májusfa-állítás szokásának magyarázataként.”

majusfa_allitas_03.jpg
A májusfa Vas megye nyugati, fenyvesekkel is borított területén ...

Tovább Szólj hozzá

2020. máj 03.

Zrínyi Miklós, "hazánk egyedül magyar oltalma"

írta: Savaria MHV Múzeum
Zrínyi Miklós, "hazánk egyedül magyar oltalma"

400 éve született a költő és hadvezér

„… gróf vitéz horvát bán, hazánk egyedül magyar oltalma és reménye...”

(Wesselényi Ferenc nádor)

400 éve, 1620. május 3-án született Zrínyi Miklós, a 17. századi magyar történelem kiemelkedő alakja, horvát bán, Zala és Somogy vármegyék örökös főispánja, nagybirtokos főnemes, tehetséges hadvezér és politikus. A magyar barokk irodalom művelője, a magyar eposz megteremtője.

zrinyi.jpg

Horvátország egyik legtekintélyesebb s egyben a királyi Magyarország egyik legvagyonosabb főnemesi családjában született. Szülei korán meghaltak, ettől fogva Batthyányné Poppel Éva óvta szeretettel testvérével, Péterrel együtt. A Zrínyi-fiúk nevelésével a király a főúri gyámok mellett Pázmány Pétert bízta meg. A jezsuita tanulmányok ...

Tovább Szólj hozzá

2020. máj 01.

Fülöp és Jakab napja

írta: Savaria MHV Múzeum
Fülöp és Jakab napja

Május 1-jei néphagyományok

Május 1. munkaszüneti nap ez évben is, mint azt megszokhattuk, aminek ilyen formán eredete a munka, vagy munkások ünnepe. Ami valójában a 19. század második felétől lezajló ipari forradalom hatására kialakult városi munkásság, pontosabban azok mozgalma által kiharcolt ünnepi pihenőnap, és amit először 1891-ben deklaráltak ünnepnapként az Amerikai Egyesület Államokban történt erőszakos tüntetések hatására. Azonban Európa, annak is az Alpokon túli területei hosszú évszázadok, tulajdonképpen évezredek óta jellemzően egyedülálló mezőgazdasági régiót alkottak a világban. Ezt a hagyományos karakterét valójában még ma sem vesztette el, még ha a jelentős nyersanyaglelőhelyek közelében középkori és újkori kézművesipari, aztán ...

Tovább Szólj hozzá