2021. már 12.

A szabadság emlékére

írta: Savaria MHV Múzeum
A szabadság emlékére

1848-49-es emlékpoharak a Smidt Múzeumban

Dr. Smidt Lajos főorvos gyűjtőszenvedélye már kisgyermekkorában kialakult. Első tárgyait alig nyolc évesen kapta: gyufás skatulyákat, ásványokat, csigákat, pénzérméket. A gyermek Smidt Lajos egyik legértékesebb kincse azonban egy díszes, 1848-as címeres emlékpohár volt „Éljen a Haza” felirattal, melyet egyik rokona ajándékozott neki.  Az első emlékpoharat még számos másik követte, mely gyűjtemény a Smidt Múzeum Biedermeier-termében egy önálló vitrint is kapott.

01.jpg

A szabadságharc bukását követően a magyar társadalom számos otthonában jelentek meg a különböző, díszes kivitelű emlékpoharak, söröskorsók és vázák, melyek a 19. század végéig fontos szerepet töltöttek be a magyar üveggyártásban is. Nagy részük mélyvörös rubinpáccal bevont színtelen üveg volt, melyen medalionban, olaj- vagy tölgyfaágak között a koronás magyar címer és „Éljen a haza”, valamint szintén medalionban „Emlékül” felirat volt látható, jellemzően kurzív betűkkel. Az üvegek testét kétoldalt, a medalionok körül, csiszolással, színes zománcfestéssel és aranyozással kialakított, elsősorban neobarokk és rokokó ornamentika borítja. A mementóként készült műtárgyak jelentős csoportját alkotják a tejüveggel vagy üvegliszttel borított üvegek. Emellett az emlékpoharak között találhatók egyszerűbb, stilizált csiszolással díszített poharak is.

02.jpg

A feliratos, címeres emlékpoharak mellett sokszor az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc egy-egy kiemelkedő történelmi személyiségének arcképe került fel a poharakra. Természetesen ebben az esetben a leggyakrabban Kossuth Lajos portréja jelent meg a színtelen vagy éppen színes üvegből készült emlékpoharakon.

04.jpg

Az emlékpoharak, korsók nem kizárólag üvegből készülhettek, hanem például porcelánból. Ezeket a festett porcelánpoharakat szintén a magyar címer és az „Éljen a haza” vagy „Emlékül” felirat díszítette, de itt is találhatunk olyat, melyet valamelyik kiemelkedő korabeli történelmi személyiség portréja díszíti. Utóbbira egy példa a Smidt Múzeumban található Deák emlékpohár.

05.jpg

Ezek az emlékpoharak szép példái annak, hogy milyen módon próbálták megőrizni az emberek a forradalom és a szabadságharc emlékét.

 

Irodalom:
A forradalom polgári arca Vas megyében. – The Bourgeois Aspech of Revolution in Vas County. Szerk.: Horváth Sándor. Szombathely, 1999.

  

Tangl Balázs
történész-muzeológus
Smidt Múzeum

Szólj hozzá