múzeumi mozaik

a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum blogja

2024. feb 16.

Egy kistermetű pintyféle: a csicsörke

írta: Savaria MHV Múzeum
Egy kistermetű pintyféle: a csicsörke

A Föld átlaghőmérséklete emelkedik, de a gleccserek és a sarki jégtakaró megléte tanúskodik róla, még mindig jégkorszakban, annak egyik felmelegedési periódusában élünk.

0_dsc5312.JPGA 2024 januári Hónap műtárgyaként kiállított tojó csicsörkét (Lelt.sz.: 2003.181.1.) 1969 júniusában Bechtold István gyűjtötte Kőszegen és preparálta a Savaria Múzeum Gerincesállat-gyűjteménye számára.

Az élővilág változása látványosan követi a klímaváltozás folyamatát. Akinek a megváltozott környezet már nem megfelelő, nem képes alkalmazkodni, az elvándorol, vagy ha arra képtelen, elpusztul, kipusztul. Az ember a kifejezetten jól alkalmazkodó csoportba sorolható, ellentétben például a kétéltűekkel, akiknek különleges ökológiai igényeik és ...

Tovább Szólj hozzá

2024. feb 13.

Szereti Ön a tarkedlit?

írta: Savaria MHV Múzeum
Szereti Ön a tarkedlit?

Segítünk: ez egy fánkféle!

A világon mindenhol ismerik a fánkok különböző fajtáit, de hányan emlékeznek az úgynevezett tarkedli/talkeldi/csehpimasz nevezetű fánkra és az annak elkészítéséhez használt tűzálló edényre?

fanksuto.jpg

A fánk egy zsiradékban sütött kelttészta-féle, amelynek elnevezését már a 16. századtól ismerjük, a 17. századtól pedig már a készítési módja is megjelenik a szakácskönyvekben. A 19. századra a magyar társadalom egyes rétegeiben a fánk ismerete olyannyira elterjedt, hogy hétköznapi és ünnepi étkezéskor kedvelt süteménynek számított. A földeken végzett munka közben - például csépléskor - ebéd utáni ételként is előfordult a rétes és a pogácsa mellett. Magyarországi és erdélyi területeken az év fordulópontján, ...

Tovább Szólj hozzá

2024. feb 07.

Elegancia és játékosság

írta: Savaria MHV Múzeum
Elegancia és játékosság

Schrammel Imre: Karnevál hercegnője

A Karnevál hercegnője, Schrammel Imre Herend számára készült porcelánjai, az úgynevezett “ karneváli figurák” csoportjába sorolható. A sorozat alakjait egy velencei karnevál forgataga ihlette.

s_i_karneval_hercegnoje.jpg

A mű egy kisméretű porcelán plasztika vázlat a művész korai herendi korszakából. Az 1996 és 2006 közti időszakban Schrammel Imre a Herendi Porcelánmanufaktúra művészeti tanácsadójaként működik. Itt hozza létre azt a piacképes, egyszerre mai és tradicionális művészeti terméktípust, a herendi karneváli figurákat, amelyek felismerhetően Herend jegyeit hordozzák, ugyanakkor eladható újdonságként egyben reklámjává is válnak a többi hagyományos terméknek. Ő maga így nyilatkozik erről: „Mindenki számára érdekes figuratípus, amit a ...

Tovább Szólj hozzá

2024. jan 26.

A katyńi mészárlás emlékére

írta: Savaria MHV Múzeum
A katyńi mészárlás emlékére

Polgár Csaba 1942-ben született Budapesten. A Magyar Iparművészeti Főiskolán szerzett diplomát 1962-ben. 1968-tól aktívan vett részt a magyar textilmozgalomban, a kísérleti textilművészet fontos képzőművészeti megnyilvánulásaiban, itthon és külföldön. A művészet különböző ágaiban dolgozott, olyanokban, mint a festészet, grafika, design, fotó, papír, installáció.

Saját maga által kitalált és nevesített fény-nyomatok módszert alkalmazta. Ez a fakított képek technikája. Számos ilyen munkájával találkozhatunk, ahol a klott-szövetre különböző rekvizitumokat helyez rá, azután kiteszi a nyári napsugár erős hatásának. Az így egész nyáron fakított fekete anyag aranybarnára szelídül, míg a rátett tárgyak helye élénk ...

Tovább Szólj hozzá

2024. jan 22.

35 éve hunyt el Weöres Sándor

írta: Savaria MHV Múzeum
35 éve hunyt el Weöres Sándor

„Bóbita, bóbita táncol,
Körben az angyalok ülnek,
Béka hadak fuvoláznak,
Sáska hadak hegedülnek.”
(A Tündér)

Ki ne ismerné a fenti verssorokat? Kisgyerekkori emlékek elevenednek meg a hallatán. Igen, Weöres Sándor tollából származnak e sorok, aki költő, műfordító, drámaíró volt. 2024 januárjában 35 éve, hogy elhunyt, egészen pontosan 1989. január 22-én a Magyar Kultúra Napján ment el hosszas betegeskedés után. Felesége, Károlyi Amy 14 évvel élte túl férjét, ő 2003-ban halt meg.

fe_800_500_weores.jpg

Weöres Sándor Szombathelyen látta meg a napvilágot 1913. június 22-én, mégis a cseri dombok tetején meghúzódó kis falut, Csöngét tekintette szűkebb hazájának, mivel itt, szülei otthonában töltötte gyermekéveit és ifjúságát. Szűkebb ...

Tovább Szólj hozzá

2024. jan 19.

„Lipit-lapát, vasgereben, mindjárt utolérlek, legerebenezlek!”

írta: Savaria MHV Múzeum
„Lipit-lapát, vasgereben, mindjárt utolérlek, legerebenezlek!”

Illyés Gyula Hetvenhét magyar népmese kötetében lévő, A két lány meg a vasorrú banya című meséjének végén a banya beteljesíti a mesében hangoztatott fenyegetését: „ Lipit-lapát, vasgereben, mindjárt utolérlek, legerebenezlek! […] A vasorrú banya nemsokára utolérte a lányt, jól legerebenezte...”  

Megijedne-e ma a mesét hallgató/mondó/olvasó, ha ehhez a részhez érne a történetben? Ha maga előtt látja a lapát alakú, nyeles faeszközt, melyből több sor hegyes szeg áll ki, akkor minden valószínűséggel igen.

mnea-d_11839_szabadteri_neprajzi_muzeum_felvetele_1978.jpgGereben használat közben
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum adattárában lévő MNÉA-D 11839 leltári számú felvétel

Fenyegetőeszközként a mesékben és/vagy a hétköznapi szófordulatokban jelent meg a gereben, a ...

Tovább Szólj hozzá

2024. jan 15.

A víztorony, ahogy Káldy Lajos látta...

írta: Savaria MHV Múzeum
A víztorony, ahogy Káldy Lajos látta...

Káldy Lajos 1922 április 1-én született a Vas megyei Csipkereken. Onnan ered a falusi táj, a föld  iránti szeretete, az ottani lét iránti tisztelete és alázata, amely aztán egész életén át elkísérte. Az elemi iskolát már Kőszegen végezte. Elmondása szerint gyakran rajzolta meg osztálytársai házi feladatait, melyekért némi zsebpénzhez jutott. A rajzi alapokat és a perspektíva látásmódját Soltész János tanártól sajátította el. A polgári iskola után egy évig otthon maradt, sajnos a család nehéz anyagi körülményei miatt nem tudott képességeinek megfelelően tovább tanulni. Végül mérlegtanoncnak állt be. A MÁV Járműjavítóban dolgozó bátyjának köszönhetően került Jaksa Istvánhoz rajzolni tanulni, majd a Derkovits Gyula ...

Tovább Szólj hozzá

2023. dec 29.

A lovaglóiskola emlékére

írta: Savaria MHV Múzeum
A lovaglóiskola emlékére

Ezüst cigarettatárca a századelőről

Szombathelyen 1889-ben készült el a hatalmas, a cs. és kir. 11. huszárezrednek majd 25 évig otthont adó lovassági laktanya. A város társadalmi életében fontos szerepet betöltő alakulat mellett a kaszárnya azonban minden évben otthont adott egy önkéntes lovasiskolának és egy dandártiszti iskolának, úgynevezett ekvitációnak is. Előbbit 1906-tól már Sopronban szervezték meg, utóbbi viszont egészen a háborúig mindig Szombathelyen nyílt meg. A körülbelül fél éves tanfolyamok minden év októberében kezdődtek és rendszerint tavaszig tartottak.

Az ekvitáció tulajdonképpen egy továbbképző tanfolyam volt fiatal tisztek és tisztjelöltek számára. Tagjai között a századfordulón szokássá vált, hogy az elvégzett tanfolyam emlékére ...

Tovább Szólj hozzá

2023. dec 23.

Tűpontos fenyőnevek?

írta: Savaria MHV Múzeum
Tűpontos fenyőnevek?

Nyelvi tobzódás kaukázusi karácsonyfánk körül

1_2018_abies-nordm_abhazia_f_dendrol-alap-1585_k.jpgKaukázusi jegenyefenyő-erdő, Abházia, 2018. szeptember végén (fénykép: Dendrológiai Atlasz archívuma)

A karácsony előtti időszakban a sajtóban is minden évben szó esik a karácsonyfaként állított fenyőfélékről. Hazánkban hagyományosan a legnépszerűbb az európai elterjedésű közönséges lucfenyő ( Picea abies ), később lett ismert az Észak-Amerikából származó ezüstfenyő ( Picea pungens cv. Glauca ), újabban pedig az ún. Nordmann-jegenyefenyő ( Abies nordmanniana ), köznapi nevén Nordmann-fenyő hódít.

2_2014_abies-nordm_budakeszi-szanatorium_f_dendrol-alap-6453.JPGKaukázusi jegenyefenyő, Budakeszi, 2014. augusztus közepén (fénykép: Dendrológiai Atlasz archívuma)

Utóbbinak a hivatalos magyar növénynevezéktanban (és általában más nemzeti nyelveken is) elsődleges megnevezése a ...

Tovább Szólj hozzá

2023. dec 21.

200 éve alakult meg Szombathely első egylete

írta: Savaria MHV Múzeum
200 éve alakult meg Szombathely első egylete

A helyi, aktív, öntevékeny polgárok életére vonatkozóan a Smidt Múzeum egyik legértékesebb dokumentumegyüttese az Emberbaráti Egylet iratai. A kétszáz éves, legkorábbi jegyzőkönyvek arról tanúskodnak, hogy néhány év mérlegelés után – valószínűleg a város 1817-ben elszenvedett tűzkárának okán – bécsi (egyben nyugat-európai) mintát követve, az akkoriban rendkívül modernnek számító emberbarátiság eszmeiségén nyugodva kerestek a polgárok megoldást az ember betegségekkel szembeni kiszolgáltatottságára. A felvilágosodás és klasszicizmus hátterén kibontakozó újhumanizmus és filantróp (=emberbaráti) gondolatkör az akkoriban 3500 lakosú Szombathelyen, püspöki mezővárosban is szárba szökkent és népszerűvé vált. Ennek ...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása