2021. feb 16.

Dergáló, bugázó, gyaratoló, desze

írta: Savaria MHV Múzeum
Dergáló, bugázó, gyaratoló, desze

De mik ezek?

Az önellátásra törekvő parasztgazdaságok egyik legfontosabb tevékenysége az élelem előállítása mellett a len és a kender termesztése, vászon-, ill. ruhaneművé való feldolgozása volt. A kender általánosan elterjedt volt, a len a hűvösebb éghajlatot kedvelte, de a finom vászonnemű előállítása érdekében máshol is termelték. A gyári gyolcs elterjedésével a len a 20. századra a Dunántúl nyugati sávjára szorult vissza.

Az Őrség és a Vendvidék területén házi használatra kendert nem, csak a lent termelték. Általában másodvetésként, a learatott rozs tarlójába vetették. A magot kötényből szórták el, majd beboronálták. Mária Magdolna napjáig (július 22.) el kellett vetni. A len tenyészideje 12-15 hét, betakarítása így októberre esett. A növény virágzása után 15-20 napra megsárgult a szára, beérett a „bugája”. Ekkor kellett „kinyűni”,  gyökerestül kihúzni a földből. Markonként összekötötték, és hegyükkel felfele kis gúlákat képezve összetámasztották. Néhol néhány napig kint szárították, de a legtöbb helyen a munka végén nyomban hazavitték. Ekkor kezdődött a len feldolgozása, a következő évre is áthúzódó sok lépcsős női munka, mely sokunk számára már csak a Kisvakond-meséből ismert.

A feldolgozás első állomása a dergálás. A mezőről hazavitt lent még aznap este ledergálták. A dergálás a mag kinyerése, a bugák leválasztása a szálakról. A buga a len termése. A szálak végén a virág magházából kialakult gömbölyded toktermés. Ebben vannak a magok, melyet világításra, étkezési és gyógyászati célra is használtak. A mag leválasztása a szálakról kétféleképpen történhetett. Volt ahol a bugákat mosólapickával verték le. A földre ponyvát fektettek, annak közepén egy deszkán a lapickával addig verték a kévék végét míg a bugák le nem hullottak róla. A másik módszernél dergálót használtak.

dergalas_1.jpg

Lendergálás – a mag kiverése lapickával. Lehmayer Ferenc, Szőce, 1950

A dergáló 20-25 cm nagyságú, nyéllel ellátott vastag tölgy- vagy bükkfa lap, melynek nyéllel ellentétes végét arasznyi hosszúságú kovácsolt szegsorral látták el. A dergálót az erre a célra készített dergálópad közepén lévő áttört résbe állították. A pad alá ponyvát terítettek. A munkát végző személy a bugázó (másutt gubázó) a szék egyik végére ült. A kévék kötelét kissé hátrahúzta, majd a hegyüket a dergáló szegeibe vágva maga fele rántotta a markokat. A bugák a ponyvára hulltak. A napon szétterített bugák szétnyíltak, a mag könnyen kihullott belőlük, amit aztán rostáltak, és szeleléssel tisztítottak. A dergálást asszonyok, nagylányok végezték, a sulyokkal való kiverést gyakran gyerekekre is rábízták.

2222a_kicsi.jpg

Lendergálás dergálópadon – munkafázis rekonstrukció. (A munkafolyamatot bemutató, de nem valós helyzetben készült fotó) Csaba József, Zsida, 1940

A szemnyerés folyamatát a dergálás mellett bugázásnak, néhol gyaratolásnak - eszközeit ennek megfelelően dergálónak, bugázónak, gyaratolónak nevezték. Az Őrvidék területéről „desze” névű eszközt is ismerünk.

5_1.jpg

„Desze” Gaál Károly gyűjteményéből. Tuskóba vagy tornác talpgerendájába állítható kovácsolt dergáló

Nagy Endre
muzeológus
Vasi Skanzen

 

 

Szólj hozzá