2023. okt 30.

Város: Berlini képek

írta: Savaria MHV Múzeum
Város: Berlini képek

Frey Krisztián, az Iparterv-nemzedék képviselője

Frey Krisztián, aki 1929-ben Budapesten született a hatvanas évek első felében járt Németországban és Olaszországban tanulmányutakon. Autodidakta művész volt. 1970-ben emigrált Svájcba, ahol 1976-től foglalkozott komputergrafikával. Korai munkáiban többféle stílust próbált ki. Egyaránt foglalkoztatta a festészet és a szobrászat műfaja is.

frey_krisztian_f_96_10.jpg

Az őt különlegessé tevő, egyedivé varázsoló írás-jegyek, valamint a képein való szöveg használata már a 60-as évek szürke vásznain megtalálható. Nagy hatással volt rá Jackson Pollock és Willem de Kooning művészete, ezen belül is az absztrakt expresszionizmus. A képein megjelenő szövegeknek nem írott mondanivalója, tartalma van, de nem is kalligrafikus elemekként szerepelnek, hanem pusztán motívumként. A munkáin a szöveg permanensen texturává avanzsáltak. Nem olvasmányok, hanem pikturák a javából, melyekre néhol hétköznapi tárgyakat is felapplikál, olyanokat, mint selyemkombiné vagy akár egy kis balettcipő. Alkotásai bár két dimenziósok, mégis a sík felé emelkednek a több egymásra kent festék réteg miatt, melyek hol takarnak, hol pedig láttatnak alsóbb rétegeket. Későbbi alkotásaiban a betűket, valamint az írásjeleket a számítógép struktúrája váltotta fel.

Zürichbe való emigrálása után számos szürke vásznat festett és papírképet készített, melyeket a rézkarc felé fordulás váltott fel, melyben a szimmetria és a tükröződés elvét követte

1990 óta - ahogy a magyar új-avantgárd emigránsai közül jó néhányan - ismét részt vett a hazai művészeti életben. Kiállításokon szerepelt; 1994 végén retrospektív tárlatot rendezett az Ernst Múzeumban.

A Szombathelyi Képtár gyűjteményében levő Város: Berlini képek című munkájának lazúr alapszínen, melyet imitt-amott sárgás színű fátyolfelhőhöz hasonlítható színezés tör meg sötétkék jobbra tartó írás-jeleket láthatunk.

 

Cebula Anna
művészettörténész, igazgató
Szombathelyi Képtár

Szólj hozzá