2019. sze 11.

Hogy legyen világosság...!

írta: Savaria MHV Múzeum
Hogy legyen világosság...!

Fáklya vagy fokla?

A parasztházak világítása a villanyvilágítás megjelenéséig sok archaikus vonást megőrzött. A XIX. század végén már ismerték a petróleumlámpát, de ahol volt, ott sem sokat használták. A lakók mindennapi élete, munkabeosztása a felkelő és lenyugvó naphoz igazodott. Lámpást nyári időben sokszor csak lefekvéshez gyújtottak. A szabadtűzű konyhák idejében a tűzhely nemcsak főzőhely, de világítóeszköz is volt egyben. Téli estéken a tűzhely fénye mellett fontak az asszonyok, faragtak a férfiak, pipáztak és meséltek az öregek. A tűztől távolabbi részek megvilágítására égő fadarabot, később erre a célra készített foklát használtak. A foklát rövid időre kézben, mindkét kéz használata esetén szájban tartva alkalmazták. Néhol az épület repedéseibe, terménybe, gabonával töltött edénybe állították.

fokla.jpg

 A fokla a fáklya szóval azonos eredetű, annak régebbi, tájnyelvi változata. Jól égő fából vékonyra hasogatott, 50-60 cm hosszúságú világítóeszköz. Alapanyaga elsősorban erdeifenyő, de egyes vidékeken tölgy-, éger-, bükk- vagy gyertyánfából is készítették. Készítésekor a durván felhasogatott anyagot kemencében szárították, száradás után balta fokával végigverték, hogy belső rostjai felszakadjanak, jobban hasadjon, könnyebben égjen.
A foklavilágítás egész Európában elterjedt volt. A fában gazdag hegy- és dombvidéki területekhez köthető. Használata a XIX. század folyamán visszaszorult, de a kémény nélküli területeken a füstöskonyhák világítóeszközeként még a két világháború között is használatban maradt.
A foklatartók fokla tartására szolgáló, formailag és szerkezetileg nagyon változatos eszközök. Rövidszárú talpas változatuk elsősorban asztali használatra, az állványos, sokszor állítható magasságúak a teljes helyiség megvilágítására szolgáltak. Készültek tisztán fából, tisztán vasból, de a leggyakoribbak a fa állványzat kihegyezett rúdjához csatlakozó kovácsolt csíptetők voltak.

fokla2.jpg

A Savaria Múzeum néprajzi gyűjteményében 29 db foklatartó van. A kiállított darab az asztali foklatartók csoportjába tartozik. Talpa durván faragott tölgyfa tuskó. Felső részébe rövid erdeifenyő szár illeszkedik, melynek végén köpűvel csatlakozó, rugós feszítésű ollós csíptető van.

Nagy Endre
muzeológus

Szólj hozzá