2020. sze 18.

Hamvasztásos sír Savariából

írta: Savaria MHV Múzeum
Hamvasztásos sír Savariából

Az Iseum Savariense „Tér-Kép”című időszaki kiállításában központi helyen található a Szombathely, Paragvári út 77. sz. alatt előkerült 38. sz. urnasír rekonstrukciója. A téglákból megépített sír amellett, hogy a leggazdagabb volt a területen 2006-ban feltárt 120 sír között (ásatásvezető: Kiss Péter), igen jól tükrözi a kora római kor hamvasztásos temetkezésének rítusát.

01_srf_2006_2_543.jpgA Szombathely, Paragvári út 77. sz. alatt előkerült sír ásatási fotója (Fotó: Kiss P.)

A császárkor kezdetén a halotthamvasztás volt elterjedt, koporsós temetkezés lényegesen kevesebb volt. Mivel a törvények kimondták, hogy „a városban halottat égetni és temetkezni tilos”, ezért a temetők a településeken kívül, legtöbbször a kivezető utak mentén alakultak ki. A halottat – otthoni virrasztást követően – a családja kísérte ki a temetőbe. Ott a hamvasztás történhetett a temetőn belül kialakított égetőhelyen vagy a későbbi sírhely területén, amikor is szertartás keretében ásták ki és tisztították meg a sírhelyet. A gazdagabbakat díszes halotti ágyra fektetve égették el, amelynek kisebb (fém)alkatrészei sokszor túlélték a tüzet. A máglyára a halott személyes tárgyait és a túlvilágra szánt egyéb mellékleteket is helyezhettek, majd az égetést követően összegyűjtötték a hamvakat, és egy urnába vagy a sírhelyen kialakított kiégetett vagy sokszor téglákból kiépített sírba helyezték. A sírokban található tárgyak ezért sokszor megégve, eldeformálódva, töredékesen kerülnek a sírba. A sírnál általában halotti lakomát ültek, amelynek „maradványait” illetve további mellékleteket a sírba helyeztek.

02_aldozati_jelenet_kivagott_masolata.jpgHamvasztásos sírszertartás rekonstrukciója (Rajz: Semperger Zoltán)

Ezek ismeretében lássuk röviden a Savariából észak felé kivezető út mentén kialakított temetőből ismert sírt! A tetőfedő téglákból kirakott négyzetes sírgödörbe alulra kerültek a máglyáról hozott hamvak és kisebb mellékletek, mint például egy érem, amellyel az alvilági révészt, Charont, fizette ki a halott. Erre helyezték rá a világításra szolgáló mécseseket, az üvegedényeket és a terra sigillata tálkát, amelyekben minden bizonnyal a túlvilági útra szánt étel-ital lehetett. Belekerültek a halott személyes tárgyai, ékszerei (gyűrűk, hajtű), játékkorongok, dobókocka. A halott gazdagságára és feltehetőleg a városi elithez való tartozására utal, hogy a sír a „klasszikus” itáliai sírokkal mutat rokonságot, a benne található szálrátétes üvegpalack pedig bizonyára egyenesen Itáliából származott.

03_r_2012_1_5.jpgÜvegszálrátétes palack a savariai sírból (Fotó: Savaria Múzeum)

Bíró Szilvia PhD
régész-muzeológus
Iseum Savariense

Szólj hozzá