2023. feb 08.

Mozdulatlan mozgás

írta: Savaria MHV Múzeum
Mozdulatlan mozgás

Gulyás Kati önlenyomata

Gulyás Kati 1945. június 25-én született Budapesten. 1962-ben a Porcelánfestő Szakiskolában végzett Herenden. 1962 és 1972 között rajzoló, majd tervező volt a Kispesti Textilgyárban, 1982-től tervező a BUDA-FLAX Lenfonó és Szövőipari Vállalatnál. Konceptuális, sok technikával kísérletező textiltervező-művész. Anyaghasználata széleskörű a plasztikzacskós gyöngyhímzéstől, a homokon, törmelékanyagokon keresztül a szilárd textilig, a cseppfolyós halmazállapottól egészen a légneműig. Munkáinak tárgya gyakran önmaga (fénymásolata, lenyomata, sorozata, fotódokumentációja). Éppen ezért Gulyás Kati a magyar textilművészet egyik legismertebb alakja volt a hetvenes évek végétől idehaza és külföldön egyaránt. Többször vett részt olyan jelentős nemzetközi kiállításokon, mint a łódzi textiltriennálé és a Lausanne-i textilbiennálé. Aktív résztvevője volt a Velemi Textilművészeti Alkotóműhelynek is, ahová négyszer nyert felvételt és végezte kísérleteit.

depo_1_839_gulyas_kati-mozdulatlan_mozgas.jpg

A textil időigényességének és a fotó-valóság  „polaroid jellegének” összevetését Gulyás Kati végezte el a legkövetkezetesebben művein. A fotó, amely a bemozdulás révén tud valamit a mozgás különösségéről, fölvetül az érzékennyé tett vászonra eredeti méretében, a mozgásfázisok egymás mellé sorakoznak fel.

Az első jelentős és egyben a legnagyobb fotólenyomat-műve a Mozdulatlan mozgás (1979) volt. A kilenc darabból álló, több mint tizenegy méter széles alkotásán saját magát „ábrázolta” életnagyságban. Az egész mű olyan, mint egy szárnyasoltár. Középen a művész álló, frontális alakja jelenik meg, majd mindkét oldalán szimmetrikusan, álló profil, ülő profil, guggoló profil és fekvő profil látható. A művészt megörökítő fénynyomatok plasztikusan applikálta rá egy zsákvászonra, mintegy féldomborművet hozva létre. Nagyon érdekes alkotás, mely az emberi sziluettet használta alapmotívumként.

 

Cebula Anna
művészettörténész, igazgató
Szombathelyi Képtár

 

Szólj hozzá