2019. nov 19.

A gyermek Bacchus

írta: Savaria MHV Múzeum
A gyermek Bacchus

Római kori bronz szobrocska a Kr. u. 2-3. századból

A kisméretű, római kori, bronz szobrocska a gyermek Bacchust ábrázolja. Haja kúpos csigákba rendezve keretezi az arcát, mintegy sugárkoronát képezve. A szeme túlzottan kiemelt, nagyméretű. A fején hátul a választék és a hajszálak is jól kidolgozottak. Testsúlyát a jobb lábára helyezi, bal lába mögötte, testtartása lépést ábrázol. Karjai széttárva, bal kezén egy madarat tart, jobb kezében egy azóta már hiányzó tárgyat, amire az ujjai rámarkoltak. Hasonló ábrázolások alapján borospoharat vagy thürszoszt (szőlőindákkal körülfont, fenyőtobozba tűzött bot) tarthatott. A szobor végtagjai elnagyoltak, kevésbé kidolgozottak, megmunkálása provinciális vonásokat mutat.

bacchus.JPG

Bacchus vagy Dionüszosz a szőlőművelés, a bor, a mámor és az újjászülető élet istene a görög-római mitológiában. Kultusza a Kr. u. 2-3. században, a Severus-dinasztiának köszönhetően került újra előtérbe. Gyermek és felnőtt alakjában is tisztelték; jelen ábrázolás gyermekként ábrázolja, amikor a mítosz szerint apja, Zeusz Nüsza erdejébe vitte, hogy az ott élő nimfák neveljék fel.

A bronz szobrocska a szombathelyi Bartók Terem felújítását megelőző régészeti feltáráson került elő 2007-ben, egy római kori kútból. A kút Savaria déli elővárosában található, amely a 2-3. században beépített terület volt; a feltáráson épületek, kutak, utcarészlet, valamint egy vízvezeték került elő. Később, a 4-5. században temetőt létesítettek az elbontott építmények helyén.

A műtárgy a római kori vallás savariai, tárgyi emlékanyagának érdekes darabja, a Dionüszosz-Bacchus kultusz emlékei között ritkának számító, gyermekként való ábrázolással.

Kiss Péter
régész
Savaria Múzeum

Szólj hozzá