2024. feb 07.

Elegancia és játékosság

írta: Savaria MHV Múzeum
Elegancia és játékosság

Schrammel Imre: Karnevál hercegnője

A Karnevál hercegnője, Schrammel Imre Herend számára készült porcelánjai, az úgynevezett “karneváli figurák” csoportjába sorolható. A sorozat alakjait egy velencei karnevál forgataga ihlette.

s_i_karneval_hercegnoje.jpg

A mű egy kisméretű porcelán plasztika vázlat a művész korai herendi korszakából. Az 1996 és 2006 közti időszakban Schrammel Imre a Herendi Porcelánmanufaktúra művészeti tanácsadójaként működik. Itt hozza létre azt a piacképes, egyszerre mai és tradicionális művészeti terméktípust, a herendi karneváli figurákat, amelyek felismerhetően Herend jegyeit hordozzák, ugyanakkor eladható újdonságként egyben reklámjává is válnak a többi hagyományos terméknek. Ő maga így nyilatkozik erről: „Mindenki számára érdekes figuratípus, amit a világ bármely pontján el lehet helyezni”. Új és egyedülálló az ötlet, mert előtte nincs jelen a karneváli téma a porcelánművészetben. Schrammel figurái Johann Kaendler, 1750 körüli, barokk commedia dell'arte figuráival rokoníthatók ugyan, ám témájukat, típusukat tekintve azokkal nem azonosíthatók. Az első darabok hódítanak a legnagyobb szakmai mustrán: sikert aratnak és érdeklődést keltenek a Frankfurti Porcelán Vásáron: hungarikum születik.

A  finom, rokokó jegyeket idéző, trónoló női alak bájos benyomást ébreszt a szemlélőben. A friss, elnagyolt megmunkálás ellenére filigrán hatást kelt és szokatlan összhatású a maga nemében, a hagyományos értelemben vett porcelánplasztikák közt. A frontálisan mintázott porcelánhercegnő kezeit lazán a szék karfáira helyezi, természetes pózban ül. Arca szándékoltan elnagyolt és arányaiban kicsi a ruha duzzadó tömegéhez képest. Az alak tulajdonképpen a ruha és a trón egysége, amelyben a gallérral kiemelt hófehér arc és kezek gondosan komponáltan magukra vonzzák a tekintetet. Viselete, vagy inkább jelmeze, amely egyszerre időtlen és historizáló, lábát nem láttatva, földig ér. A kezeken ecsetpöttyökkel jelzett gyűrűk, a hölgy fejére helyezett jelképes korona és a ruhagallért díszítő ékszer mind egy-egy aranyozott foltként jelentkezik a tárgyon, az eleganciát képviselve. A ruha halvány, hideg pasztell színekben árnyalt és mind ornamentális, mind geometrikus díszítéssel, vékony ecsetvonásokkal bőségesen dekorált. A díszesen faragott trón és a ruharedők mintázása izgalmas plaszticitással bír. A mű vázlatként is tökéletesen közvetíti lényegét, a színpadias játékosságot és díszletszerű eleganciát: a karneváli hangulatot.     

A Karnevál hercegnője, Schrammel Imre sajátos megfogalmazásában, a tradíció és az újítás jegyeit egyszerre hordozva válik érdekes kivitelű, szürreális kis remekművé, és a sorozat többi darabjával azonos módon egyedivé.

 

Bihari-Bakodi Szilvia
szilikátrestaurátor művész
Szombathelyi Képtár

Szólj hozzá