2019. feb 05.

Az érem két oldala: Gothard és Daguerre

írta: Savaria MHV Múzeum
Az érem két oldala: Gothard és Daguerre

A "Bécsi Amatőr Fotográfusok Klubjának díja" érem

A kitüntető díjat Gothard Jenő kapta 1888-ban. Az érem előlapján Luis Jacques Mandé Daguerre-nek, a fotográfia atyjának arcképe látható születésének és halálának dátumával. A hátlapján olajággal keretezve Eugen v[on]. Gothard Hereny felirat olvasható, körben pedig magának a díjnak az elnevezése, Ehrenpreis des Club der Amateur-Photographen, Wien. Az élen olvasható a dátum, 1888.

gothard_erem.jpg

Az érmet Heinrich Jauner (1833-1912) készítette, aki az 1870-es évek eleje óta Bécsben bírósági gravírozóként dolgozott, és emléktárgyak gyártására specializálódott.

Két évtizeddel a fotográfia születése után, 1861-ben megalakult a Bécsi Fotográfiai Társaság. A társaságon belül – hogy speciális igényeiket kielégíthessék – az amatőr fényképészek 1887-ben életre hívták a Bécsi Amatőr Fotográfusok Klubját, melyet 1893-ban Camera Klubnak neveztek át. Ez a klub adta az érmet Gothard Jenőnek.

Gothard Jenő (1857-1909) a bécsi Politechnische Hochschule gépészmérnöki szakán ismerkedett meg a csillagászattal. A diploma megszerzése után herényi laboratóriumában dolgozott, ahol elméleti önképzéssel, műszerek készítésével foglalkozott. 1881-ben saját obszervatóriumot rendezett be birtokán. Tagja volt a londoni Royal Astronomical Societynek és a heidelbergi Astronomische Gesellschaftnak, a kor vezető európai csillagászati egyesületeinek. 1885-től csaknem teljesen felhagyott a vizuális észlelésekkel, és áttért a kor új technikájára: a spektrográfia és az asztrofotográfia művelésére. Kutatásaiban egyre inkább felhasználta fotográfiában szerzett ismereteit, felvételeket készített és spektrográfiai megfigyeléseket végzett az Andromeda-galaxisban fellángolt szupernóváról. Fotoemulzióra a világon elsőként rögzített képet szabad szemmel nem látható üstökösről (Barnard-Hartwig-üstökös, 1886). Gothard mutatta ki először fotográfiai úton a Lant csillagképben lévő gyűrűs köd központi csillagát, a ködök fényképezésében a múlt század végén Gothard Jenő világtekintélynek számított. Ezt a tudást, asztrofotográfiai úttörő munkásságot díjazta a Bécsi Amatőr Fotográfusok Klubja.

Mészáros Irén
muzeológus

Szólj hozzá