2024. jan 26.

A katyńi mészárlás emlékére

írta: Savaria MHV Múzeum
A katyńi mészárlás emlékére

Polgár Csaba 1942-ben született Budapesten. A Magyar Iparművészeti Főiskolán szerzett diplomát 1962-ben. 1968-tól aktívan vett részt a magyar textilmozgalomban, a kísérleti textilművészet fontos képzőművészeti megnyilvánulásaiban, itthon és külföldön. A művészet különböző ágaiban dolgozott, olyanokban, mint a festészet, grafika, design, fotó, papír, installáció.

Saját maga által kitalált és nevesített fény-nyomatok módszert alkalmazta. Ez a fakított képek technikája. Számos ilyen munkájával találkozhatunk, ahol a klott-szövetre különböző rekvizitumokat helyez rá, azután kiteszi a nyári napsugár erős hatásának. Az így egész nyáron fakított fekete anyag aranybarnára szelídül, míg a rátett tárgyak helye élénk fekete marad.

A 2013-as Łódź-i Textiltriennálén való részvételre Őt javasoltam, így munkájával együtt Ő képviselte Magyarországot két másik művész mellett. Együtt gondolkozva Polgár Csabával, hogy mi legyen az új munkájának témája, szinte azonnal megszületett az ötlet. Ez a mű is fény-nyomat technikával készült alkotás volt. A  „Katyńi lepel” címet viseli, hiszen a művész a katyńi erdőben történt szomorú eseményeknek állított emléket, melyek 1940-ben történtek a lengyel nép inteligenciájának lemészárlásával. Az alkotás egyúttal emlékeztet e tragikus eseménynek a  hetvenedik évfordulójára igyekvő – többek között a lengyel államfőt és  prominens személyeket szállító - gép katasztrófájára is, amely 2010-ben történt Katyń mellett, Smoleńskban.

polgar_cs_katyn.jpg

A munka monumentális hiszen több mint 10 m². Az alap szövetre még egy rátét fakított darab is fel van applikálva. Sejtelmes figurák, szellem alakok néznek vissza a felfüggesztett műről a nézőre. Fák sziluettjei, sírgödör, ledöntött falak tégláinak kontúrjai. A mű egyértelműségét még növeli az eredeti, korabeli katonagombok rekonstrukciója alapján készült fémgombok sokasága, elhullatva a vásznon, mint ahogyan elhulltak a lövések eldördülésével az áldozatok. A személyes tárgyak közé tartozó kulcsok lenyomatai még drámaiabbá teszik ezt az amúgy is gyásszal átitatott műalkotást.

Polgár Csaba, aki 2012-ben kapta meg a Nyugat Magyarországi Egyetem Professzor Emeritus címet az oktatásban eltöltött hosszú és eredményes évei elismeréseként a 2013-as 14. Textilművészeti Triennálén Łódź-ban a „Katyń-i lepel” című munkájával elnyerte a zsűri Honourable mentions díját.

 

Cebula Anna
művészettörténész, igazgató
Szombathelyi Képtár

Szólj hozzá