2024. már 20.

"A test lágy álomba merítő keverékhez jut...." - Tudatmódosítás az antikvitásban?

írta: Savaria MHV Múzeum
"A test lágy álomba merítő keverékhez jut...." - Tudatmódosítás az antikvitásban?

“Mentek, s elkeveredtek azonnal a lótuszevőkkel,
 kik nem terveztek számukra gonosz veszedelmet,
 ámde megízleltették vélük a jóizü lótuszt.
 És közülük ki a mézédes termést meg is ette,
 már nem akart hírt adni nekünk, nem akart hazatérni,
 ott kívánt az örökre maradni a lótuszevőknél,
 egyre a lótuszt szedni, feledve a szép hazatérést.
 Őket, sírtak bár, a hajóra vezettem erővel,
 és evezőpad alá lekötöztem a görbe hajókon…”

Az Odüsszeia 9. énekének részletében a főhős és társai elvetődnek a lótuszevők szigetére, ahol feltehetőleg az egyiptomi vizililiom, vagyis a kék lótuszt kóstolták meg társai. A lótuszvirág, amely rengeteg egyiptomi ábrázoláson maradt fenn, erősen pszichoaktív növény - és mint fentebb látszik erősen addiktív. A növényből készült bor fogyasztása ezen kívül segítette az istenekhez való közeledést, a kapcsolatteremtést a különböző világok között.

hathor.pngA tehén alakban megjelenő Hathor istennő vizililiomokkal. (Halottak könyve, Kr. e. 1250 k.)

De nemcsak az ókori Egyiptomban, hanem más antik kultúrában (már Mezopotámiában) is ismertek voltak azok a növények, amelyek tudatmódosító hatással bírtak. Ismerték és használták többek között az ópiumot,  a kendert (cannabis), a nadragulyát, a csattanó maszlagot, a bolondító beléndeket és a pántlikafüvet is. Fontos kiemelni, hogy ezek hatásukat vagy valamilyen formában elfogyasztva vagy füstjüket belélegezve fejtették ki.

Az orvoslás mellett azonban a jóslás és a vallási rituálékban is nagy szerephez jutottak. Itt elsősorban füstölés formájában. A római kori Isis-kultuszban is napi háromszor füstöltek a levegő megtisztításáért és a szellem felfrissüléséért, mint Plutharkosz leírásában fennmaradt. Reggel gyantát, délben mirrhát, este pedig a 16 összetevőből álló kyphit, amely segíti a testet “lágy álomba merülni”.

02_isis_hygeia.jpgIsis Hygeia ábrázolás a savariai Iseum homlokzati domborművén (Fotó: Tárczy Tamás)

Isis kultuszában rendkívül látványosan olvadt össze a fent említett gyógyító és a vallási-spirituális aspektusa a különféle növényeknek, hiszen a kultusz egyik jellegzetes szertartása az incubatio volt. Ennek során a gyógyulást keresők a szentélyben hajtották álomra fejüket és az istennő gyógyító álom formájában hozta meg a gyógyírt. Ezen álom eléréséhez illetve a különböző titkos szertartások alkalmával bizonyára segítséget adtak a különféle illatozó “füvek”, amelyeket szárítás után esetleg az Iseum Savariense állandó kiállításán szereplő márvány mozsárban is törhettek. Bár az egykori tálnak csak töredéke került elő a szentély hátsó részéből, az ásatások során két márvány ujj alakú morzsoló eszköz is előkerült, amelyekhez hasonló tárgy eredetileg a kisebb mozsár örlőeszköze is lehetett.

 

03_7_5_1.JPGMárvány mozsár töredéke a savariai Iseum területéről (Fotó: Tárczy Tamás)

04_7_3_1.jpgUjj formájú márvány morzsoló eszközök a savariai Iseum területéről (Fotó: Vizi Péter)

 

Bíró Szilvia
régész
Iseum Savariense

Szólj hozzá