2020. máj 25.

Hattyúfióka a Vasi Skanzenben

írta: Savaria MHV Múzeum
Hattyúfióka a Vasi Skanzenben

Sikeresen költött a bütykös hattyúpár a Csónakázó-tavon

 

A bütykös hattyú (Cygnus olor) a récefélék családjába tartozó faj, a világ egyik legnagyobb röpképes madara. A kifejlett madarak tollazata hófehér, csőrük élénk narancssárga, felette fekete bütyök van, amely a gúnár esetében nagyobb. A fiatalok színe szürkésbarna, a fiókák szürkék. A gúnárok nagyobbak a tojóknál.

A faj 19. század végén kipusztult természetes hazai élőhelyeiről. Az 1970-es évektől kezdve fészkel újra Magyarországon, és azóta folyamatosan terjeszkedik. Először a Dunántúl számára alkalmas vízfelületeit foglalta el, így a Fertő tavat, majd később a Balatont és a Szigetközt. Ezután fokozatosan terjeszkedni kezdett a Duna–Tisza közén, majd a Tiszántúlon. A hazai fészkelőállomány a felmérések szerit 260–400 pár. Évszázadokon át mesterségesen telepítették, napjainkban azonban már spontán módon urbanizálódik. Egyre nagyobb számban telel át, és a telelő példányokhoz elsősorban a Baltikumból érkező egyedek csatlakoznak. A faj jelenleg is terjeszkedik, hazai állománya növekszik.

butykos_hattyu_copy.jpg

A szombathelyi Csónakázó-tavon telente rendszeresen megfigyelhetjük őket. Sokan szívesen etetik őket, pedig a mesterséges táplálás káros számukra, gyengíti természetes túlélő ösztönüket, ráadású a bütykös hattyú agresszív, támadó faj, ezért sem célszerű magunkhoz szoktatni.

Az idén a Vasi Skanzenben sikeresen fiókát nevelő pár tavaly is megpróbálkozott a költéssel, akkor azonban a szülők védelme ellenére, a ragadozók miatt az összes tojás elpusztult. Idén egy fióka kikelésének örülhetünk, reméljük, sikeresen felnő. A két kifejlett madár, bájos fiókájukkal együtt már a nyílt vízen jár.

 

Vörös Norbert
állatgondozó

Szólj hozzá