2020. nov 12.

Egy római kori házi szentély szobrai

írta: Savaria MHV Múzeum
Egy római kori házi szentély szobrai

A nagydémi lararium

A római emberek mindennapi vallásos tevékenysége nem templomokban, hanem otthon, a lakóépületek házi szentélyeiben zajlott. A családfő (pater familias) itt mutatta be szokásos áldozatát az isteneknek, amellyel a család boldogulását, a ház és a birtok biztonságát kívánta biztosítani. A házi szentélyek – larariumok – nagy számban megmaradt istenszobrai között különleges helyet foglal el a Veszprém megyei Nagydém határában 1906-ban talált leletegyüttes, amelynek szobrai és egyéb bronztárgyai egykor egy előkelő, feltehetően lovagi rangú birtokos tulajdonában voltak. Az értékes leletegyüttes sajnos közelről sem mondható teljesnek, mivel a tárgyak egy részét már a megtaláláskor széthordták, és később nem sikerült az elkallódott darabokat összegyűjteni.

lararium.JPG

A nagydémi házi szentély megmaradt darabjai

Az egykori házi szentély leglátványosabb darabja Apollón állószobra, amely ruhátlanul, kezében áldozó csészével jeleníti meg az istenséget. Mérete, kivitele és megformálásának minősége ritkaságszámba megy a birodalom gazdagabb tartományaiban is. Némileg kisebb nála a bő tunikában, hajában szalaggal összekötött babérdiadémot viselő fiatal férfialak szobra, aki - viselete és a bal kezében tartott bőségszaru alapján - a ház védőszellemeként megjelenő lar familias gyanánt határozható meg. A szobor kinyújtott jobbjában – Apollóhoz hasonlóan – egykor szintén áldozócsészét tarthatott. A leletegyüttes további megmaradt darabjai a két öntött bronz mécses, egy bronz tál valamint egy bronz lemezkancsó, amely feltehetően az áldozatbemutatást megelőző rituális tisztálkodás eszköze volt. Ez utóbbi tárgy jóval a többi darab megtalálása után, az 1960-as években látott napvilágot.

haziszentely_lararium_pompeii_egyik_lakohazaban.jpg

Házi szentély Pompeii egyik városi lakóházában

A nagydémi lararium tárgyai a Tolna megyei Tamásiban előkerült háziszentély-készlettel együtt a római magánvallásosság legbecsesebb pannoniai darabjai.

festett_lar_szentely.jpg

Istenek és larok festett képmásai Pompeii egyik "gyorsbüféjének" képmásain

Az Iseumban látható műtárgyak a veszprémi Lackó Dezső Múzeumban őrzött eredeti darabok hiteles másolatai.

 

Sosztarits Ottó
régész
Iseum Savariense

Szólj hozzá