2021. jan 22.

A Kultúrpalotáról a magyar kultúra napján

írta: Savaria MHV Múzeum
A Kultúrpalotáról a magyar kultúra napján

A Himnusz születése napjára

A múzeum a görög muszeion szóból származik, melynek a jelentése: a múzsák szent helye, szentélye, az emlékezés helye, a művészetek otthona. S valóban így van ez, a múzeumok a régi korok emlékeit, szellemi és tárgyi kulturális értékeit őrzik rendszerezett gyűjteményekben. Vasvármegyei Múzeum, Kultúrpalota, a Kultúra fellegvára elnevezésekkel illették az újságok az intézményt, mely ma a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum nevet viseli, és széleskörű intézményrendszerével őrzi, védi, feldolgozza, tanítja és láthatóvá teszi Vas megye értékeit az őskortól napjainkig.

hp_257_muz_megnyito_1908.jpg

A múzeum elődje az 1872-ben megalakult Vasmegyei Régészeti Egylet volt. „Mi egy, az egész megyében elágazó régészeti egyletet akarunk alakítani, melynek feladata volna az egész megyében elszórva létező ős, ó és középkori műrégiségeket kifürkészni, azokat adományozás, esetleg vétel útján összegyűjteni, s így az elpusztulástól megóvni … és a nagy közönség használatára kiállítani.” - vallotta Lipp Vilmos elnök. A régészeti egylet a századfordulón beolvadt a Kulturegyesületbe. A két egylet titkárai és őrei „vetették meg” a leendő múzeum alapjait.

hp_1691_1_18-muzeum.jpg

1908. október 11-ére a teljes város díszbe öltözött; végre teljesült a Vasvármegyei Kulturegyesület legfontosabb célja, létrehozni a múzeumot. Bezerédj István főispán és Herbst Géza alispán, Gotthard Sándor országgyűlési képviselő, Ujváry Ede városi főjegyző, a Vasvármegyei Kulturegyesület képviseletében Batthyány Lajos gróf elnök és Kárpáti Kelemen gimnáziumi igazgató óriási munkát végeztek a fölavatandó múzeum rendezésében, és az ünnepség lebonyolításában.

hp_1691_2_18_muzeum.jpg

 „… a vendégek mintegy hatvan magánfogaton bevonultak a gyönyörüen kivilágított és lobogódiszbe öltözött városba, a melynek útvonalain remek látványt nyújtott a sötét estében mintegy ezer iskolai növendék színes lampionokkal. Az utczán végig nagyszámú közönség állott sürü sorfalat s zugó éljenzéssel és lelkes ováczióval fogadta a megérkező vendégeket.”

hp_893_regeszeti_tar.jpg

Vasárnap délelőtt a vármegye házában gyűlt össze a közönség, a Múzeumok és Könyvtárak Országos Szövetségének elnöke, Wlassics Gyula így kezdte beszédét:„Klasszikus emlékekkel megihletet múltja és a haladó kor vívmányainak megértése teljes összhangba olvad itt össze. Pannónia Szabariájától a modern Magyarország Szombathelyéig hosszú ut van. De túlzás nélkül állíthatom, hogy a megpróbáltatások vihara által gyakran átjárt utat a haladás szelleme világította be.”

hk_308_neprajzi_tar.jpg

Az ünneplő tömeg ezután a múzeumhoz vonult. Tágas csarnoka, melyet egzotikus növényekkel, szőnyegekkel díszítettek, szűknek bizonyult, így az avatót a főbejárat lépcsőzete előtt tartották. Számos tudós, író, művész megtisztelte jelenlétével a rendezvényt, a parkban ünnepi ruhába öltözött emberek tolongtak. Gróf Batthyány Lajos lelkes beszédével nyitotta meg az ünnepséget, Kárpáti Kelemen igazgató pedig elmondta, miként létesült az épület. Majd a közönség a szakemberek vezetésével bejárta a 25000 kötetre tervezett könyvtár- és olvasótermet, a régiségtárat, melynek legbecsesebb tárgyai a velem-szent-vidi őskori bronzleletek és Savaria emlékei voltak. Megtekintette a természetrajzi szakosztályt, melynek büszkesége Vasvármegye madárvilágát bemutató terem, a 102 festményt őrző képtárat, és Vasvármegye tárgyi néprajzát bemutató ethnográfiai szakosztályt is. Az ünnepség díszlakomával zárult a Sabária-szállodában.

„Ott kezdődik a kultúra, ahol egy nemzet tudatára ébred a múltak értékének." (Végh Gyula)

hp_2443_keptar.jpg

Mészáros Irén
muzeológus
Savaria Múzeum

 

Felhasznált irodalom:

Archeol. értesítő 5. évf., 11. sz. Pest, 1871. dec. 5. 318-320. p., Vasmegyei Lapok 5. évf., 85. sz. 1871. okt. 26. 1. p.
Az Ujság, 1908. október 11.
Budapesti Hírlap, 1908. október 13.

 

 

 

Szólj hozzá

kultúra napja Kultúrpalota Savaria Múzeum