2023. júl 19.

Lakberendezés francia módra

írta: Savaria MHV Múzeum
Lakberendezés francia módra

Iparművészeti emlékek a Berger–Németh hagyatékban

2021-ben Németh Zsuzsanna és Németh Ádám egy több generáció által megőrzött, neorokokó szalongarnitúrát és festménykollekciót ajánlott fel a Savaria Múzeum számára. A nemes gesztus lehetővé teszi, hogy betekintsünk egy 20. század elején kialakított szombathelyi dekoratív polgári lakás enteriőrjébe.

img_0333_k.JPG

Berger Zoltán (1876–1942) órás, ékszerész Szombathely központi, egyúttal egyik legszebb részén, a Vármegyeház mellett, a Hollán Ernő utca 1. szám alatt, az 1897-ben épült modern Mikos-ház második emeletén élt családjával. Az előkelő otthonok példája ösztönözte divatos lakásának kialakításában. A 20. század elején olyan polgári otthont hozott létre, amely a korszak legsikkesebb, csak a módosabbak számára elérhető bútorait és berendezési tárgyait tartalmazta. 
A II. Francia Császárság, III. Napóleon uralkodása – 1852–1870 – idején újra felfedezett rokokó stílus gyorsan elterjedt egész Európában, elsősorban az iparművészet és a belsőépítészet-lakáskultúra terén. Az Osztrák-Magyar Monarchia területén az arisztokrata kastélyfelújítások révén vált széles körben népszerűvé, de a módosabb polgárok otthonaiban is egyre többször megjelentek a neorokokó bútorok. img_0325_k.JPG

Az új stílus a kényelem és a meghittség jegyében elevenítette fel és alakította a kor igényéhez a korábbi bútortípusokat, a szerkezeteket az emberi testhez igazították és hangsúlyt kapott a minőségi kárpitozás. A hullámos vonalak és az íves formák váltak kurrenssé, a kiszámítottság, szigorúság világát természetes, organikus alakzatok váltották fel. A fákon, figyelembe véve az erezetet, az aranyozás, fényezés vagy világos színű festés dominált, faragott indák, kagylódíszek, virágfüzérek árasztották el a berendezéseket, a kárpitozás drága textilek felhasználásával történt.

img_0332_k.JPG

Ennek szép példája a szombathelyi hagyaték 20. század elejéről származó ülőgarnitúrája – két karosszék, két támlásszék, etrüszk, féloldalas ülőke, kanapé –, asztal, paraván, kandallóparaván, gobelin, vitrinszekrény, konzolasztal, tükör, két fehér zsírkő oszlopon álló dísz együttese.

img_0334_k.JPG

A szalon dísze az aranyozott ülőgarnitúra volt, melyet a fal mellett, aszimmetrikusan helyeztek el, így kialakítva beszélgetős, kártyázós sarkot. A vendégek fogadását szolgálta a sok ülőalkalmatosság, a finom, aranyszínű virágmintás huzattal borított kanapé és a számos bélelt karosszék. A garnitúra datálását segítette a Knebel Jenő által 1922-ben készített portré, melyen Berger Zoltán háta mögött a féloldalas ülőke díszes faragása látható.

bz_k.jpgBerger Zoltán. Fotó: Knebel Jenő, 1922 

A szépséges paravánokat díszítő festett liget, a kis tó, a rózsa, a szerelmespár mind-mind jellegzetes neorokokó motívum, az élet örömeit ábrázolja. Középen a mennyezetről csillogó nyolcágú kristálycsillár függött, a kandalló fölötti lenyűgöző méretű tükör a szalon eleganciáját emelte. A padlót borító puha szőnyegek és a falat díszítő aranyszínű gobelin keleti hangulatot kölcsönöztek a szobának.

img_0326_k.JPG 

A szalon jellegzetes atmoszférájához az asztalokon és falakon festőien elrendezett képek, festmények, órák, ötvöstárgyak, ezerféle apróság is hozzájárultak. ekszer.jpg

A Savaria Múzeum Az ötvös – A szombathelyi Berger és Németh család öröksége című állandó kiállításban állít emléket Szombathely legrégibb, ma is működő üzletének, s a tulajdonos Berger–Németh dinasztia tagjainak.

 

Mészáros Irén
muzeológus
Savaria Múzeum 

 

Szólj hozzá