2023. dec 29.

A lovaglóiskola emlékére

írta: Savaria MHV Múzeum
A lovaglóiskola emlékére

Ezüst cigarettatárca a századelőről

Szombathelyen 1889-ben készült el a hatalmas, a cs. és kir. 11. huszárezrednek majd 25 évig otthont adó lovassági laktanya. A város társadalmi életében fontos szerepet betöltő alakulat mellett a kaszárnya azonban minden évben otthont adott egy önkéntes lovasiskolának és egy dandártiszti iskolának, úgynevezett ekvitációnak is. Előbbit 1906-tól már Sopronban szervezték meg, utóbbi viszont egészen a háborúig mindig Szombathelyen nyílt meg. A körülbelül fél éves tanfolyamok minden év októberében kezdődtek és rendszerint tavaszig tartottak.

Az ekvitáció tulajdonképpen egy továbbképző tanfolyam volt fiatal tisztek és tisztjelöltek számára. Tagjai között a századfordulón szokássá vált, hogy az elvégzett tanfolyam emlékére valamilyen emléktárgyat készíttetnek maguknak. Egy ilyen ezüst cigarettatárca a Smidt Múzeumban is található, mely az 1907/1908-as ekvitáció egyik osztályának a tagjai számára készült. Az emléktárca hátoldalán az EQUITATION SZOMBATHELY 1907/8, míg az előoldalán tizenkettő aláírás olvasható. A tanfolyamon ennél többen vettek részt, ők mindössze az egyik osztályt képezhették.

img_20231115_102223.jpg

Szombathely a századfordulón a 16. lovasdandár részét képezte, melyhez ekkor három huszárezred tartozott: a pozsonyi 5., a soproni 9. és a szombathelyi 11. huszárezred. 1907. október 16-án Szombathelyen a 9. és 11. huszárezred tisztjei számára nyílt meg a tiszti lovaglóiskola Kriszt Ferenc őrnagy parancsnoksága alatt (ő a 11. huszárezred tisztje volt). A tizenkét tisztből tizenegy is e két alakulathoz tartozott. Az aláírások a következő személyeket takarják (a tárcán csak vezetéknév és bizonyos esetekben rangjelzés olvasható. A neveket hivatalos névtárban megadott, németes alakban adjuk meg).

img_20231115_102147.jpg

A cs. és kir. 9. huszárezredből
- Bess u. Chrostin Johann Freih. v. hadnagy
- Georgievits v. Apadia Guido hadnagy
- Jasiński Ludwig v. kapitány
- Mattyasovszky v. Alsómátyásfalva Zoltán hadnagy

A cs. és kir. 11. huszárezredből
- Édes Eugén tiszthelyettes
- Farkas Adalbert hadnagy
- Keresztes v. Csikbánkfalva Artur főhadnagy
- Polniczky Ludwig v. hadnagy
- Rohonczy v. Felsőpulya Emmerich Freih. hadnagy
- Simon Ludwig v. hadnagy
- Stojanov v. Moldova Wladimir hadnagy

A cs. és kir. 5. dragonyosezredből
- Troll Maurillius tiszthelyettes            

Az aláírások közül kilóg Troll Maurillius neve, aki nem huszár volt, hanem a bécsújhelyi 5. dragonyosezredtől érkezett. Erre alighanem az lehet a magyarázat, hogy a 3. lovasdandárnál, ahová az alakulat tartozott, nem szerveztek ekvitációt, és ezért irányították át (a két dandár alkotta a pozsonyi hadosztályt). Végül Jasiński esetében meg kell jegyezni, hogy ő nem, mint növendék vett részt az tanfolyamon, mint lovaglótanár, és alighanem az osztály parancsnoka.

Végül magától adódik a kérdés, miként került a tárca a Smidt Múzeumba, illetve dr. Smidt Lajos tulajdonába. Erre sajnos a választ nem tudjuk, a származására nem maradt fenn információ. Ugyanakkor több lehetőség is felmerülhet, hiszen a tárcán olvasható nevek közül nem egy szorosan kötődött Szombathelyhez. Így például Stojanov Vladimir a háború után a magyar honvédség kötelékébe lépett, és a két világháború között a szombathelyi 3. vegyes dandárnál szolgált. Pályafutását azonban nem itt fejezte be. Rohonczy Imre báró 1913-ban Szombathelyen vette el Szegedy-Ensch Évát, Szegedy-Ensch Károly gyöngyöshermáni birtokos lányát, és később is kötődött a városhoz (ezt jól mutatja, hogy aktívan részt vett IV. Károly első visszatérési kísérletében Szombathelyen), igaz nem itt élt. Végül Farkas Béla 1914-ben Kőszegen házasodott, és itt is élt egészen 1952-es haláláig. Talán ő lehet a legvalószínűbb eredeti tulajdonos.

 

Dr. Tangl Balázs
történész-muzeológus
Smidt Múzeum

 

Felhasznált irodalom és források

Danczer Alfonz. A mi hadseregünk. Az osztrák-magyar monarchia népei fegyverben és zászlók alatt. Budapest, 1889.

Schematismus für das k. u. k. Heer und für die k. u. k. Kriegsmarine für das Jahr 1908. Wien, 1907

HM HIM HL, Cs. és kir. 11. huszárezred iratai, Regimentskommando-Befehle 1907.

Szólj hozzá