2024. jan 22.

35 éve hunyt el Weöres Sándor

írta: Savaria MHV Múzeum
35 éve hunyt el Weöres Sándor

„Bóbita, bóbita táncol,
Körben az angyalok ülnek,
Béka hadak fuvoláznak,
Sáska hadak hegedülnek.”
(A Tündér)

Ki ne ismerné a fenti verssorokat? Kisgyerekkori emlékek elevenednek meg a hallatán. Igen, Weöres Sándor tollából származnak e sorok, aki költő, műfordító, drámaíró volt. 2024 januárjában 35 éve, hogy elhunyt, egészen pontosan 1989. január 22-én a Magyar Kultúra Napján ment el hosszas betegeskedés után. Felesége, Károlyi Amy 14 évvel élte túl férjét, ő 2003-ban halt meg.

fe_800_500_weores.jpg

Weöres Sándor Szombathelyen látta meg a napvilágot 1913. június 22-én, mégis a cseri dombok tetején meghúzódó kis falut, Csöngét tekintette szűkebb hazájának, mivel itt, szülei otthonában töltötte gyermekéveit és ifjúságát. Szűkebb pátriájához, Vas vármegyéhez, Kemenesaljához egész életében szoros szálakkal kötődött. Bármerre is sodorta az élet, sohasem szakadt el lélekben e tájtól.

img_20240122_094059_edit_163808181490627.jpg

Kevesen tudják Weöres Sándorról, hogy ismert kortárs költők mellett levelezett az érsekújvári születésű köztiszteletben álló Smidt Lajos doktorral, aki kimondottan irodalomkedvelő ember volt, szívesen olvasta a magyar irodalomtörténet remekműveit. Maga is írt verseket, melyek Érsekujváry Lajos álnéven 1941-ben kötetben is megjelentek. Ezentúl Smidt Lajos többször is meglátogatta Csöngén Weöres Sándort. A kettejük levelezéséből kiderül, hogy szoros barátság fűzte össze őket. Weöres Sándor előtt is ismert volt Smidt Lajos műtárgyak iránti gyűjtőszenvedélye, így ha tehette, maga is gyarapította néhány darabbal az amúgy sem kis gyűjteményt. A főorvos ugyanakkor nemcsak Weöres Sándorral tartott fenn baráti kapcsolatot. Levelezett még mások mellett például Illyés Gyulával és Bárdosi Németh Jánossal is. Ezek a levelek Smidt Lajos verseivel együtt megtekinthetők a Smidt Múzeumban, ahová Weöres Sándor is látogatást tett feleségével 1971 augusztusában.

Weöres Sándor ezerarcú költő volt, aki a legkülönbözőbb formákban, korokban, szerepekben is otthonosan mozgott. A 16 éves Weöres Sándort Kosztolányi Dezső csodagyereknek nevezte, és a francia szimbolista Arthur Rimbaudhoz (1854–1891) hasonlította, aki 16 és 19 éves kora között írta meg egész életművét, majd végleg elhallgatott. Szerencsére Weöres Sándor nem ezt tette.

Lírájának gazdagsága az egyszavas alkotásoktól, a néhány soros játékversektől a hosszabb terjedelmű gondolati költeményekig és a verses regényekig terjed. Költészetének különleges darabjai a gyermekversek, amelyeket manapság a szakirodalom játékverseknek nevez. Habár ezek eredetileg – néhány kivételtől eltekintve – nem gyerekeknek készültek, hanem a költő kereső-kutató műhelymunkájának, illetve Kodály Zoltánnal közösen végzett versritmust, zenei dallamot vizsgáló kísérletezésének termékei.

Egyébként a költő állítólag nem szerette a gyerekeket, és tény, hogy saját gyermeke sem született. Weöres Sándor állatszeretete viszont nem ismert határokat.

Ha valaki ebnek emel mauzóleumot,
kár nevetni.
Tanulj meg nevetségig szeretni.”

Állatos témájú első verse, A macska, a Nyugat főszerkesztője, Babits Mihály érdeklődését is felkeltette, aki örömmel jelentette meg Weöres munkáját a lapban.

weoressandorkreditwiki.jpg

A költő mindegyik cicáját imádta. A számára legkedvesebb a Sanyika nevet kapta. Weöres akár 20 percenként is képes volt étellel kínálni kedvencét. A macskát végül el kellett altatni daganatos betegség miatt. Az alkotót annyira megviselte szeretett állatának elvesztése, hogy ő maga is meg akart halni. Villamos elé lépett, de az még időben meg tudott állni.

A költővel kapcsolatban még számos érdekességet lehet megemlíteni. Például két évvel ezelőtt az is kiderült, hogy Weöres Sándort 1971-ben jelölték az irodalmi Nobel-díjra. 2022. január elején a Svéd Akadémia a nyilvánosságra hozatal szabályainak megfelelően közzétette az 1971-es irodalmi Nobel-díj jelöltjeinek névsorát. A költőt Kibédi Varga Áron hollandiai magyar irodalomtörténész jelölte a díjra, ahogyan ezt megtette 1970-ben is. A magyar költőn kívül olyan nevek szerepeltek a listán, mint a francia Louis Aragon, az argentin Jorge Luis Borges, a svájci író Friedrich Dürrenmatt, a máramarosi születésű amerikai író Elie Wiesel. Végül a díjat Pablo Neruda kapta meg az indoklás szerint „a latin-amerikai költészetben betöltött kiemelkedő szerepéért”.

drot-227ddce164541fcee03a3c3ed53cfd24_1.webp

Weöres Sándor magánélete botrányoktól mentes volt. A költő 33 éves volt, amikor megismerkedett élete szerelmével, a nála négy évvel idősebb Károlyi Amy költőnővel, s már az első pillanatban tudták, hogy egymásnak lettek teremtve. Kapcsolatuk, ami a magyar irodalom egyik legkülönösebb és legmeghatóbb szerelme volt, 40 évig kitartott, pedig a megismerkedésük idején a költő még egy másik nő iránt táplált gyengéd érzelmeket.

Weöres Sándor tiszteletére szobrot emeltek Szombathelyen, Pécsett (ott végezte az egyetemet) és Csöngén. Utóbbi helyen, a számára legkedvesebb faluban a Weöres-család egyik házában emlékkiállítást is berendeztek tiszteletére. Továbbá számos oktatási intézmény viseli a nevét szerte az országban, például Budapesten, Gyömrőn, Szegeden, Tökölön, Pápán, Miskolcon és Aszódon. Szombathelyen pedig színházat és óvodát is elneveztek róla.

 

Pató Andrásné
Smidt Múzeum

 

 

Szólj hozzá