2024. máj 02.

Hagyomány és frissesség humorral vegyítve

írta: Savaria MHV Múzeum
Hagyomány és frissesség humorral vegyítve

Fürtös György: Madár (kerámia, 1969)

Fürtös György szobrász, keramikusművész (1939-2010). Tevékenysége Pécs városához köthető. 1962-ben végez a Magyar Iparművészeti Főiskolán, ahol mesterei: Borsos Miklós, Csekovszky Árpád. 1980-ban Munkácsy-díjat kap. Tervezőművész a Zsolnay Porcelángyárban, Pécsett él. Pop art-os szobrok mellett korongozott elemtöredékek negatívjaiból építkező konstruktív pirogránit falképeket és plasztikákat készít. Kutat, épületkerámiát, deformált „lelet-edényeket” alkot. Műveit karakteres formák, dekorativitással párosult humor jellemzi. Az 1969-70-es Siklósi szimpózium vezetőségi tagja, ahol később is rendszeresen közreműködik. Rövid időre Kecskeméthez is kötődik munkássága.

schrammel-gyujtemeny-honap-mutargya-aprilis.jpg

Madár című munkája is Siklóshoz köthető. Ez az izgalmas megfogalmazású mű ötvözi a szakma hagyományát és a korszak kortárs, konstruktív szemléletmódját. Egy elemekből összeépített madárfigurával találjuk szemben magunkat, amelyet jobban megfigyelve felfedezhető, hogy az egyes részek funkcionális tárgyrészletek. Az újragondolt hagyomány jegyében alakított tárgy öt egységből szerkesztett. Íves talapzata egy félhenger, amelyet az agyag még nyers állapotában bekarcolt ősi, geometrikus mintázat díszít. A madár lábát orsó alakú test imitálja. Ezen nyugszik a téglalap kiterjedésű szintén felezett henger alakú madártest, amelyhez a farktollazatot és a fej-nyak részt szimbolizáló részek csatlakoznak. Az utóbbi szándékoltan felismerhetően egy palack nyak forma megidézésével alakított. Az alkotói finom humor ezen alkotásán sem marad el: a madár fejét egyetlen kis háromszög alakú, jelzésszerű csőr kialakításával fogalmazza meg. A harmonikusan komponált, korongozással és metszéssel készült egységek az agyag égetést megelőző, képlékeny állapotában kerültek összeillesztésre, csakúgy, mint a karcolt dekoráció. A natúr, vörösesbarna agyagot csak helyenként, véletlenszerűen fedi zöldes mázzal a művész, ezzel is erősítve a mű archaikus hatását. Összességében elmondható, hogy a kerámiaművészetben a Siklósi szimpóziumok új felfogású irányvonalát képviselő, kísérletező kedvű keramikusművész hagyományt és friss látásmódot humorral keverve alkotott egyedi hangvételű alkotást.

A hónap műtárgyául választott, Madár című Fürtös György alkotás élőben is megtekinthető a Schrammel Gyűjtemény TeTT/Symposion ‘69,’70 című időszaki kiállításban, 2024. szeptember elejéig.

 

Bihari-Bakodi Szilvia
restaurátor

 

Szólj hozzá