2020. júl 29.

"Íme az Isten báránya..."

írta: Savaria MHV Múzeum
"Íme az Isten báránya..."

Pápai viaszmedál 1714-ből

A pápák által szétosztott Agnus Dei-ek olyan kör alakú vagy ovális, domborított viaszlapok, amelyek a húsvéti gyertya viaszából és a szent krizmából készülnek.

snf56593_1.jpg

A Savaria Múzeum néprajzi gyűjteményében található viasz Agnus Dei a datálása alapján 1714-ben készült. A hagyomány szerint a pápa a felszentelését követő Fehér vasárnapon – majd ezt követően minden hét esztendőben – készítette, áldotta meg és osztotta szét a húsvéti gyertya maradékából készülő viasz-medaliont.

Kelemen pápát 1700. november 23-án választották pápává, ez az általa készített harmadik viasz Agnus Dei volt. A viaszmedálban a készítés éve mellett a pápa nevét, valamint pápai címeré is megjelenítették az Isten Báránya ábrázolás mellett. A körirata: „ECCE AGNUS DEI QUI TOLLIT PECCATA MUNDI” (Íme az Isten Báránya, íme, aki elveszi a világ bűneit).

dsc_0404.JPG

Az 1801-ben kiadott Lexikon der römischkatolischen Kirchengebräuche megállapítása szerint a viasz Agnus Dei-eket Rómában már az 5. században készítették. Innen tudhatjuk azt is, hogy Rómában eredetileg a húsvéti gyertya maradékát osztották szét apró darabokban, amelyeket az emberek a szántóföldjükön, a szőleikben és másutt elégettek, hogy a bajt távoztassák és bő termést érhessenek el.

E hagyományt 1964-ben szüntették meg.

 

Dr. Horváth Sándor
néprajzkutató
Savaria Múzeum

Szólj hozzá