2021. jan 05.

A rézmetszés hazai virtuóza készítette a szombathelyi egyházmegye első térképét

írta: Savaria MHV Múzeum
A rézmetszés hazai virtuóza készítette a szombathelyi egyházmegye első térképét

2020 tavaszán ritka és értékes műtárgy, a szombathelyi egyházmegye első egyházi igazgatási térképe került vétel útján a Savaria Múzeum Történettudományi Osztályának gyűjteményébe. A térkép nemcsak történeti értéke miatt fontos számunkra, hanem azért is, mert szép emléke a rézmetszés művészetének.

szombathelyi_egyhazmegye_terkep_1807_a1.jpgKenedics József: DIÆCESIS SABARIENSIS per Inclytos Comitatus CASTRIFERREI et ZALADIENSEM extensa in XV DISTRICTUS divisa Sub Gubernio Illustrissimi et Reverdessimi Domini LEOPOLDI SOMOGY de Perlak Episcopi Sabariensis Præpositi SS. Salvatoris de Pápocz et Cath. Ecclesiæ Jaurinensis Canonici Anno M DCCC VII., M. 1:180 000, Pest, 1807, rézmetszet, metsző: Karacs Ferenc, 102 x 66 cm, színezett, domborzat vonalkázott, jelmagyarázattal ellátott

A szombathelyi egyházmegye alapítására Mária Terézia alatt, 1777. február 17-én került sor, az új egyházmegyét a győri, a veszprémi és a zágrábi egyházmegyék területi megosztásával alakították ki. Az alapítólevél így fogalmaz: „Mivel a győri, a veszprémi és a zágrábi egyházmegyéket a mai napig oly terjedelmes határok övezik, hogy ezek püspökeinek szinte lehetetlen volt a főpásztori hivataluk feladatait egy ekkora kiterjedésű egyházmegyében úgy végezni, úgy figyelni mindenre, úgy ellátni és irányítani mindenkit, ahogy azt az ügy nagysága és szüksége, valamint az egyház ősi fegyelme megköveteli.” Az új egyházmegyét hat újonnan szervezett főesperesi kerületre osztották, központjául Szombathelyt választották.

A szombathelyi egyházmegye első egyházi igazgatási térképét Kenedics József (1756–1809) geometra, térképész, Vas vármegye mérnöke dolgozta ki gróf Herzan Ferenc szombathelyi püspök (1800– 1804) megbízásából. A térkép 1804-ben jelent meg, 86x61 cm-es, 1:180000 méretarányú, 14 esperesi kerületet tüntetett fel, és statisztikai táblázatot is tartalmazott. A réz nyomólemezt Karacs Ferenc (1769–1838) térképkészítő, korának leghíresebb rézmetszője készítette Pesten 1804-ben.

Perlaki Somogy Lipót püspök (1806–1822) 1807-ben újra kiadta a térképet, de a kiadás előtt újrarendezte a kerületeket, így a kerületek száma 15-re emelkedett.

A térkép bal felső sarkában elhelyezett, ovális díszkeretbe foglalt latin nyelvű jelmagyarázat ismerteti a települések egyházi hierarchiában elfoglalt helyét, a jobb felső sarokban lévő táblázat az új kerületek felekezeti megoszlását mutatja.

szombathelyi_egyhazmegye_terkep_1807_a2.jpg

A nyugati tájolású térképen a kerületeket színezett vonal övezi, vízrajza méretarányos, domborzata finoman vonalkázott, az erdőségeket kis facsoportok jelzik. Megadja az ország- és vármegyehatárokat, a postautakat és postakürtök jelzik mellettük a postaállomásokat. A térkép nyelvezete magyar (az első teljesen magyar nyelvű térkép 1738-ban készült!), a nagyobb városoknál olvashatjuk a latin és a német elnevezéseket is.

A térkép magán viseli a tehetség és a művészi igényesség jeleit, az apró betűk minden darabja tisztán olvasható, a térkép színezése finom, az egytornyú, kéttornyú templomok, imaházak, várak apró ikonjai lenyűgözőek. A rézmetszés technikájának műveléséhez különleges érzék kellett, a művész, miután vésővel bemélyítette a rézlemez felületére a díszítést, befestékezte a mintát, majd papírt nyomott rá. A papír kiszívta a festéket a mélyedésekből, a lapon pedig megjelent a vésett minta tükörképe, a lenyomat.

A térkép sarokdísze is a térkép szépségét emeli, a kőtáblán olvasható a cím Somogy Lipótnak dedikálva, alatta Kenedics József geometra, táblabíró megnevezése, mellette pedig Szombathely jellegzetes barokk épületei.

szombathelyi_egyhazmegye_terkep_1807_b.jpg

 

Felhasznált irodalom:
Simon Katalin – Gy. Molnár Kerstin: Műhelytitkok nyomában. A Szombathelyi Egyházmegye 210 éves térképének restaurálása
Gróf László: 200 éve hunyt el Kenedics József (1756–1809) geometra, az első nyomtatott Vas vármegyei közigazgatási és a szombathelyi egyházmegyei térkép alkotója. Vasi Honismereti és Helytörténeti Közlemények 2009/3
Cselenkó Borbála: A Szombathelyi Egyházmegye alapítólevele, 1777. Adalékok az egyházmegye alapításához. Vasi Szemle 2013/3
Kádár Márta: A rézmetszés virtuózai. Criticai Lapok, 2008/1

 

Mészáros Irén
muzeológus
Savaria Múzeum

Szólj hozzá