2021. sze 14.

A katyńi vérengzés emlékére

írta: Savaria MHV Múzeum
A katyńi vérengzés emlékére

Polgár Csaba 1942-ben született Budapesten. A Magyar Iparművészeti Főiskolán szerzett diplomát 1962-ben. 1968-tól aktívan vett részt a magyar textilmozgalomban, a kísérleti textilművészet fontos képzőművészeti megnyilvánulásaiban, itthon és külföldön. A művészet különböző ágazataiban dolgozott, olyanokban, mint a festészet, grafika, design, fotó, papír, installáció. 1970-től a Magyar Iparművészeti Egyetemen tanított. Tanított és párhuzamosan alkotott.

Saját maga kísérletezte ki és nevesítette az ún. fény-nyomatok módszert. Ez a fakított képek technikája. Számos ilyen munkájával találkozhatunk, ahol a klott-szövetre különböző rekvizitumokat helyez rá, azután kiteszi a nyári napsugár erős hatásának. Az így egész nyáron fakított fekete anyag aranybarnára szelídül, míg a rátett tárgyak helye élénk fekete marad.

polgar_cs_katyni.jpg

A 2013-as Łódzi Nemzetközi Textiltriennáléra meghívást kapva a "Katyni leplet" készítette el. Ez a munkája is fény-nyomat technikával készült alkotás. A mű a „Katyni lepel” címet viseli, mivel a művész a katyni szomorú eseményeknek, a lengyel intelligencia 1940-es lemészárlásának állít emléket. Emellett a tragédia hetvenedik évfordulójára igyekvő – többek között a lengyel államfőt és  prominens személyeket szállító - repülőgép 2010-es katasztrófájára is emlékeztet. A munka monumentális, hiszen több mint 10 m². Az alap szövetre még egy rátét fakított darabot is applikált a művész. Sejtelmes figurák, szellemalakok néznek vissza a felfüggesztett műről a nézőre. Fák sziluettjei, sírgödör, ledöntött falak tégláinak kontúrjai. A mű egyértelműségét még növeli az eredeti, korabeli katonagombok rekonstrukciója alapján készült fémgombok sokasága, elhullatva a vásznon, mint ahogyan elhulltak a lövések eldördülésével az áldozatok. A személyes tárgyak közé tartozó kulcsok lenyomatai még drámaibbá teszik ezt az amúgy is gyásszal átitatott műalkotást.

Polgár Csaba Katyni lepel - Całun Katynski című munkáját a 14. Textiltriennálén Łodzban Honorable Mention–nal díjazták.

 

Cebula Anna
művészettörténész, Igazgató
Szombathelyi Képtár

Szólj hozzá