2021. nov 19.

Karneváli figurák porcelánba öltözve

írta: Savaria MHV Múzeum
Karneváli figurák porcelánba öltözve

Schrammel Imre keramikusművész válogatott anyaga 2015-ben került a Szombathelyi Képtárba, azzal a szándékkal, hogy a későbbiekben önálló épületben mutatkozhasson be és ajándékozás révén a Szombathelyi Képtár kezelésébe kerülve a város értékeit gyarapítsa.

Schrammel Imre 1993-ban kapott felkérést Herendről, hogy legyen az igazgatói tanács tagja és vállaljon tervezői szerepet a porcelángyárban. A rendszerváltás után a herendi porcelán kikerült az állam támogatása alól, ezért az akkori igazgatói tanács új személyek bevonásával, új tervekkel és ötletekkel állt ki a piacra, hogy a herendi porcelán, mint hungarikum fennmaradhasson és ne kerüljön idegen tulajdonba. Ebben a nem könnyű helyzetben születtek meg Schrammel karneváli figurái, amelyek abszolút újdonságot hoztak és vitathatatlan nemzetközi sikert arattak.

karnevali_csoport.jpg

A „Karneváli csoport” 1999-ben készült, ovális talapzaton álló, háromtagú, kézzel festett szoborcsoport. Elöl kétoldalt egy-egy karneváli maskarás, álarcos, fejdíszes bohóc álldogál és finoman gesztikulál. Mögöttük középen aranyköpenyes pestisdoktor alakja látható fekete-fehér, a történelemkönyvekből is ismert hosszú, csőrős maszkban. Kezeit széles gesztusra emeli, csúcsos süveget visel. Nagyon szép, elegáns összképet mutat, a figuráknak nemcsak a ruhája, hanem (ál)arca és keze is festett. A bohócok nyakukon és ruhaujjaik végén porceláncsipkét viselnek, sipkájuk is áttört. A porcelánöntés nehéz mesterségének bravúrjai ezek a belül üreges figurák.

 img_20211013_140743.jpg

Heckmann-Kiss Ágnes
gyűjteménykezelő
Szombathelyi Képtár

Szólj hozzá