2022. sze 15.

Kourim Gizella önkéntes ápolónő emlékkönyvei (1914-1917)

írta: Savaria MHV Múzeum
Kourim Gizella önkéntes ápolónő emlékkönyvei (1914-1917)

Kourim Gizella (Szombathely,1875 – Szombathely,1956) a Hazai Általános Biztosító Társaság hivatalnoka, könyvelője, a Szombathelyi Nőtisztviselők Egyesületének pénztárosa (1907-1917), Töttösy Sándornak - a szombathelyi Emberbaráti Egylet borbély-sebészének - unokája, a Szombathelyi Városi Államilag Segélyezett Polgári Leányiskolában Greisinger Ottóné Kerecsényi Ilona tanítványa (1887-1891) volt. Annak ellenére, hogy nem ment férjhez, önálló kispolgári egzisztenciát tudott teremteni magának és édesanyjának, a kétszer is megözvegyült Töttösy Emíliának. Az első világháború idején önkéntes vöröskeresztes ápolónői szolgálatának idejéből valók az 1914 és 1917 közötti, egészségügy-történeti/hadtörténeti szempontból forrásértékű bejegyzéseket tartalmazó emlékkönyvei.

kurim_emlekk_1_fotojaval.jpg

Dr. Smidt Lajos múzeumalapítónak, 1936-ban rendezett, 25 éves jubiláris kiállítását megelőzően ajándékozta oda a „Hadikiállítás” számára. Itt mutatták be először kiállítási tárgyként a fehér lenvászonból készült ruhájával, vöröskeresztes karszalagjával, fityulájával és kitüntetésével együtt. A Smidt Múzeumban az önkéntes ápolónőhöz kötődő műtárgy-együttest ezen felül még kiegészíti a tulajdonából származó 108 db hálalevél és több tucat neki címzett képeslap, amelyeken egykori ápoltjai fejezik ki hálájukat, és a Szombathelyi tartalékkórházból elkerülve tudatják további sorsukat vele.

kurim_emlekk_2.jpg

Első emlékkönyve nyitó dátuma (1914. IX. 18.) mellé gyöngybetűkkel beleírta: „Kourim Gizella tulajdona”. Tiszta tekintetű, szimpatikus alakja megszemlélhető az emlékkönyv elejébe illesztett fényképén. A sebesültek kezén forgó könyvek egymás után gyorsan teltek be, a katonák beleírt sorai idővel egyre hosszabban fogalmazzák meg hálájukat a kiváló ápolásért. A majdnem egész oldalassá váló beszámolók a robbanás okozta repeszekről, lövési és fagyási sérülésekről, a kórházba kerülés körülményeiről adnak hírt, amelyek végén sokszor reflektálnak a helyi áldozatos ápolási szokásokra, a gyengéd sebkezelési eljárásokra a szombathelyi cs. és kir. tartalékkórház III., V., és VII. osztályán.

kurim_emlekk_3.jpg

A soknemzetiségű Osztrák-Magyar Monarchia katonái különböző nyelveken és gazdagon illusztrálták vitézségüket. A préselt virágok közti kórházi csoportképen Greisingerné Kerecsényi Ilona és Kourim Gizella ápolónői alakja is felfedezhető, míg az 1917. június 1-én készült tájképet Borivoj Rambousek akadémiai festőművész, lapillusztrátor készítette.

kurim_emlekk_4.jpg

Dr. Keppel Csilla, PhD
történész-muzeológus
Smidt Múzeum

 

Felhasznált források, irodalom:

A szombathelyi Emberbaráti Egylet közgyűlésének és választmányának jegyzőkönyvei 1869. április 18. (Smidt Múzeum)

Kourim Gizella I. világháborús önkéntes vöröskeresztes ápolónőhöz írt 100 darab köszönő-, kérő- és hálalevél. (Smidt Múzeum)

Keppel Csilla: Hadisebesültek görbe tükörben. Borivoj Rambousek első világháborús karikatúrái. Szombathely, 2016. 111 pp.

Keppel Csilla: Sebesültek karácsonya Szombathelyen az első világháború idején. – Vasi szemle 70(6): 673-684.

 

Szólj hozzá