2022. sze 28.

El Kazovszkij személyes mitológiája

írta: Savaria MHV Múzeum
El Kazovszkij személyes mitológiája

További képek az utolsó állat és ruméliai csillag történetéből 6.

El Kazovszkij leningrádi születésű művész egyike azon alkotóknak, akik a legnagyobb hatást gyakorolták a kortárs magyar képzőművészetre. Fent jelzett grafikája jelenleg a Képtár Korszakok, stílusok, mesterek című új állandó kiállításában látható, a grafikai tárolók mögötti falrészen, mely a Jelek, nyomok és mitológiák című tematikus egység nevet kapta. A mű a grafika műfajából adódóan igényli az intimebb távolságból való szemléletet, valamivel hosszabb befogadási idővel. E mű egy sorozat elemeként került a gyűjteménybe, és ezt a tényt támasztja alá a címválasztás is. Ebből a sorozatból öt darab grafika került a gyűjteményünkbe, s ez a munka az utolsó előtti leltári számot kapta. Valamennyi művet 1982-es keltezéssel látta el alkotója.

el-kazovszkij-tovabbi-kepek_jpg_kicsi.jpg

A További képek az utolsó állat és ruméliai csillag történetéből 6. című munkának alcíme Tájképek meghatározott szereplőkkel. Az ábrázolások sok hasonlóságot mutatnak, de ugyanakkor eltérő méretűek. A 702 × 500 mm-es munka 18 darab, vegyes technikával készített kollázsképből tevődik össze. A kép címe egyértelműen történeti narratívát sejtet. A narratíva által teremtett világ pedig rendkívül összetett. Kazovszkij egyéni, szubjektív mitológiai ábrázolásai sokat merítenek az egyetemes kultúrkörből. A sablonszerű, állat-, és emberformájú istenek beazonosítva láthatóak a képeken, ugyanakkor egyszerre idézik az egyiptomi mitológia világát, az antik görög istenvilágot és a keresztény kultúrkört is. E kijelentést nem csak a rejtett alakok támasztják alá, de a középkori falképek narratív történetmesélésének hagyományai is felélednek a képregényszerű, rubrikás ábrázolásokkal. A rubrikák mellett pedig halványan vagy direkt módon mondatszalagok, a szereplők gondolatait és az események gördülékeny megértését segítő írás is feltűnik, mindemellett pedig még sok rejtett jel is, ha az ember figyelmesen szemlél. S mint minden hitvilágban, a „vallásos képek” egyik fontos szervezőegysége itt is a geometria, mely törvényszerűség érzetét kölcsönzi a műnek. Mindez az egységes rendbe való illeszthetőség látszatát is kelti.

105-el-kazovszkij.jpg

Kazovszkij alakjai sablonosak, és ezért egyben mitikusak is. De nem csak képregényszerű, hanem színházi tér jelenetét, díszletét is megidézik a kisebb kompozíciók, melyek szélén oldalra kötött függöny látható. Mindezen részletek színes és izgalmas egységét adják az El Kazovszkij által teremtett világnak.

Mácsadi Orsolya
művészettörténész
Szombathelyi Képtár

Szólj hozzá