2023. okt 24.

Mágikus kövek az Iseumban

írta: Savaria MHV Múzeum
Mágikus kövek az Iseumban

Apollo gyűrűkő

Az ókori ember teljes összhangban élte mindennapjait a természettel. Nem csupán az évszakok változása, a csillagok járása vagy a különböző gyógynövények ismerete képezte szerves részét az életüknek, de minden, ami a természetben előfordult a közvetlen, néha akár a tágabb környezetükben is. Ilyenek voltak például a különböző ásványok, féldrága- és drágakövek, melyeket nagyon gyakran bajelhárító tulajdonsággal ruháztak fel eleink.

13_18_1-3.jpg

Az Iseum Savariense állandó kiállításában szó szerint nagyító alá vehetünk egy gemmát, vagyis vésett gyűrűkövet, rajta Apollo isten ábrázolásával. Ez a tárgy vörös karneolból készült, áttetsző, és még kis zárványokat is tartalmaz, amelyek az évezredek, akár milliók során kerülhettek bele. Biztosan látta mindenki a Jurassic Park című filmet, ahol egy borostyánkőbe, zárványként beleragadt szúnyog segítségével keltették életre dinoszauruszokat modern kori technológiával.

Karneol gemmánk több szempontból is rendkívül érdekes tárgy, először is érdemes magát az alapanyagot megvizsgálni. Az Iseum, bár a római időkből származik, alapvetően egy egyiptomi eredetű istennő temploma, Isisé. A Plutarkhosz ókori történetírónak köszönhetően ránk maradt Osiris mítoszból tudhatjuk meg, hogy Osiris isten fivére, Séth, az életére tört, majd feldarabolt testét szétszórta. Isis nem nyugodott bele férje elvesztésébe, ezért összegyűjtötte párja maradványait, akit ennek köszönhetően képes volt egy napra feltámasztani. Osiris ezt követően költözött az alvilágba, hogy ott uralkodjék. A Halottak Könyve néven ismert egyiptomi szakrális szövegeket tartalmazó papiruszok szerint Osiris halálhírére Isis véres könnyeket hullatott, melyeket aztán karneollá változtatott. Isis karneol könnyeit a tjet néven ismert jelkép formájába öntötte és a később feltámasztott Osirisnek adta, hogy óvja meg őt útján az alvilágba. Spirituális értelemben a karneol a mai napig jelképe az újjászületésnek. Isis istennő és papnőinek jellegzetes viselete az Isis csomóban megkötött ruha, mely a források szerint ezt a szimbólumot hivatott képviselni. A görög és római hatással átitatott egyiptomi mitológia forrásai gyakran az ankh ☥ jelképet, vagyis az úgynevezett hurkos keresztet azonosítják az Isis csomóval.

13_18_1-1.jpg

Az Iseum gemmája tehát ebből a mágikus alapanyagból készült. Apollo isten mezítelenül áll rajta, fejét jobbra fordítja, hátán pedig nyílvesszőtartó tegez látható. A köpeny alól kilógó kezében babérágat tart, másik kezét lantján nyugtatja. Apollo kultuszát a rómaiak honosították meg köreikben, mely istenség nemcsak nevében mutat rendkívüli hasonlóságot a görög Apollónhoz, de attribútumaiban is. Ő a nap, a fény, a művészetek istene, Diana vadászatistennő ikertestvére. Bár a Római Birodalomból ismeretes Sol napisten kultusza is, a kettő nem azonos. Sol kultusza kifejezetten a Nap aspektus felerősítése, a fény ünneplése, aminek a tisztelete csak a császárkorban vált népszerűvé.

Nagy Diána
tárlatvezető
Iseum Savariense

Szólj hozzá