2024. aug 19.

A honszeretet emléke

írta: Savaria MHV Múzeum
A honszeretet emléke

Trombitás Erzsébet aranyozott ezüst díszkapcsa

Trombitás Erzsébet (később: Köveskuti Jenőné, 1879–1968) a szombathelyi feminista nőmozgalom úttörő aktivistája volt. Életpályája – időkereteit tekintve – átfogja a magyarországi nőtörténet majd’ fél évszázados, páratlanul intenzív és ellentmondásos időszakát. Az 1890-es évek közepe tájékán induló öntudatra ébredés csíráitól a huszadik század elejének feminista küzdelmein át az 1920 és 1945 közötti évek neokonzervatív kurzusáig. Ugyanakkor térdimenzióit tekintve is meglehetősen széles spektrumú. Ugyanis Erzsébet életének és nőmozgalmi tevékenységének az Osztrák–Magyar Monarchia, továbbá utódállamainak olyan kiemelkedően jelentős nagy- és határvárosai biztosítottak helyszínt, mint Orsova, Kaposvár, Sopron, Barcs, Szombathely, Debrecen, Kecskemét, Budapest és Léva.

2_kep_kicsi.jpg

Trombitás Erzsébet első házasságát követően a hagyományos jótékony egyesületekben kezdte munkálkodását. Majd 1907-es válása után a Nőtisztviselők Országos Egyesületében, a liberális feministák első generációjának tagjaként folytatta nőmozgalmi aktivista pályáját. 1907 és 1917 között választmányi tagja és háznagya volt az országos egyesületnek, illetve megalapította és négy éven át – 1907 és 1911 között – titkárként irányította annak fiókszervezetét, a Szombathelyi Nőtisztviselők Egyesületét. Ugyanakkor 1913-at követően a fővárosi Feministák Egyesületének is tagja volt. Transznacionális elköteleződését mutatja, hogy részt vett az International Woman Suffrage Alliance 1908-ban Amszterdamban megrendezett negyedik, majd 1909-ban Londonban megtartott ötödik kongresszusán. Az első világháborút követően, 1927 és 1944 között a nemzeti konzervatív nőmozgalomban, a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetségében, a Magyar Nemzeti Szövetség Női Osztályában, valamint a „Pro Hungaria” Nők Világszövetségének vezető garnitúrájában munkálkodott. Előmozdította e budapesti központú egyesületek vidéki terjeszkedését, és a mátyásföldi (1950-től Budapest XVI. kerületének városrésze) fiókcsoport elnökeként is tevékenykedett. Most Trombitás Erzsébet regényes életútjából emelek ki egy reprezentatív műtárgyat, egy aranyozott ezüst könyvkapcsot, amely az aktivista személyes hagyatékából került a Savaria Múzeum Történettudományi Osztályának gyűjteményébe.

1_kep.JPG

Trombitás Erzsébet 1894-től 1896-ig a Soproni Magyar Királyi Állami Felsőbb Leányiskola tanulója volt. A millennium évében, 1896-ban a soproni felsőbb leányiskola hatodik osztályos diákjaként tanulmányt írt az iskola évkönyvébe A magyar nemzet világtörténeti jelentősége címmel. Történelmi fejtegetéseit e gondolattal zárta: „Hazai történetünknek sok, sok lapja megörökítette a magyar nő nemzeti erényeit. S ha az ő fényes tetteikhez hasonlókat rólunk talán nem is jegyezhet majd fel a jövő évezred krónikása: azt nem fogja szemünkre vethetni soha, hogy megfogyatkoztunk a hazaszeretetben, mert »Egy büszke érzés él szívemben, / – A melynek minden cseppje kincs – / Az érzés, hogy honszeretetben / A magyar nőnek párja nincs.«” Trombitás Erzsébet 1966-ban, 86 évesen írt memoárjában ekként emlékezett vissza e tanulmányára: „Mikor Magyarország ezeréves fennállását ünnepelte, vagyis az 1896.-ik évben én a VI. osztály növendéke voltam, és mint az osztály legelső tanulója, azt a kitüntető megbízást kaptam, hogy írjak egy dolgozatot a következő címmel: »A magyar nemzet világtörténeti jelentősége«. Ezt a dolgozatot az iskola milleniumi ünnepélyén felolvastam. A dolgozat megjelent nyomtatásban az iskola 1895/96. évi értesítőjében. Ezt az értesítőt későbbi vőlegényem díszes disznóbőr kötésbe köttette. Ma is őrzöm, sajnos a kötés nélkül, amely az évek folyamán leválhatott és elkallódott.” A kötés valóban elkallódhatott, ám a könyvkapocs megőrződött, s ajándékozás keretében a Savaria Múzeum Történettudományi Osztályának gyűjteményébe került, így Erzsébet ezen ars poeticájával együtt a köz kincsévé válhatott, mint ahogy Erzsébet élettörténetét is könyvbe véste a jövő évezred krónikása…

3_kep_5.jpg

Kelbert Krisztina
történész, osztályvezető
Savaria Múzeum

 

Képek:

  1. kép. Trombitás Erzsébet, Debrecen, 1912. március
  2. kép. Trombitás Erzsébet A magyar nemzet világtörténeti jelentősége című tanulmánya bőrkötésének aranyozott ezüst díszkapcsa (Savaria Múzeum Történettudományi Osztály, H.2024.1.1.)
  3. kép. A Soproni M. Kir. Állami Felsőbb Leányiskola Értesítője az 1895–1896-iki iskolai évről. A Trombitás Erzsébet tulajdonát képező értesítő előlapján Erzsébet ex librise, második házasságából származó férjezett nevével – Köveskuti Jenőné – szignózva

 

Irodalom:

Kelbert Krisztina (2024): Trombitás Erzsébet. Szombathely, Szülőföld Könyvkiadó (Híres szombathelyi nők, 22.)

 

 

Szólj hozzá